KOMENTÁŘ: Fiala poškozením vztahů se Slovenskem pozornost od protestů zemědělců neodvedl

Robert Fico a Petr Fiala na setkání premiérů zemí V4 (27. 2. 2024)

Premiér Fiala a celá pětikoalice se společně chytili do vlastní pasti. Při prvních protestech zemědělce rozdělili na ty hodné, demonstrující v regionech jen proti Evropské unii, a na ty zlé, temné proruské síly, protestující v Praze. Měli moudře vážit silná slova, šetřit si je, protože když o zhruba dva týdny později přijeli do Prahy ti údajně dobří, těžko bylo smést domácí kritiku směšným odváděním pozornosti na údajné proruské motivy, smýšlení a podobně.

Petr Fiala v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS 14. února řekl: „Je to protest části zemědělců, kteří se otevřeně hlásí k podpoře Ruska, protest je motivován protivládními aktivitami.“ Když ho v dalším díle pořadu (6. března) moderátorka Terezie Tománková ve světle nových demonstrací s předchozími slovy konfrontovala, najednou se zdálo, že Fiala trpí ztrátou paměti. Několikrát navzdory černému na bílém tvrdil, že to neřekl, aby pak zahrál míček do autu nedůvěryhodným zamyšlením, že možná řekl, možná ne, možná se vyjádřil nepřesně.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Když tedy dříve hodní a jednání naklonění zemědělci vedení pány Pýchou (Zemědělský svaz) a Doležalem (Agrární komora) dorazili aktuálně do Prahy, oči a uši nestačily přecházet. Tentokrát byly demonstrace „jasně protivládní“, „proti ukrajinským dovozům obilí“, „za nedanění dotací“, „vyšší dotace“, „vrácení zdanění půdy před vládní balíček“.

Dále jsme se dozvěděli, že zemědělci věří lidoveckému ministerstvu zemědělství Výbornému jeho snahu, ale prý moc ustupuje ministru financí za ODS Stanjurovi, který odpuštění sociálního pojištění nechce. Navíc ministr Jurečka slíbil v roce 2022 dvě miliardy, teď se k tomu vláda nezná.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka a „brek“ ve Sněmovně: Babiš ostře kritizoval Výborného. Ministr mu nabídl kapesník

I v době, kdy jedna neradostná zpráva přebíjí druhou a neradostné ekonomické zprávy na domácím poli jsou nekonečným proudem únavného smutku, bylo stěží spoléhat, že voliči si nebudou pamatovat výroky vlády staré zhruba čtrnáct dní. Co tedy prošlo jednou i s absurditou, že pan Jandejsek vedoucí „špatné a proruské živly“ před dvěma týdny byl dříve šéfem Agrární komory a poradcem ministra Jurečky ve vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL, mohlo stěží projít podruhé.

A tak pan premiér zčistajasna bouchnul do stolu. Řekl, že on nátlaku neustoupí a nikdo s ním takto nepohne, načež zpochybnil, že slíbené dvě miliardy korun zemědělcům dá, když si drze dovolili využít svého nezadatelného práva demonstrovat. Korunu všemu nasadil ministr zemědělství Výborný. Budiž ale chvála, že za demonstranty alespoň přišel, na rozdíl od pana premiéra.

Nejde o EU, USA ani Rusko, ale o Česko

Za běžných okolností by bylo třeba se soustředit na zodpovězení následujících otázek. Má pan premiér krátkou paměť, nebo spoléhá na krátkou paměť naši? Zemědělcům ustoupit nechtěl, učitelům také ne, penzistům důchody osekal, daně nám oproti slibům před i povolebním zvýšil, ale před částí lékařů si v přímém přenosu lehnul na záda, byť i oni vydírali a brali si spoluobčany za rukojmí. Jsou tedy pro premiéra a vládu jedni občané lepší než druzí?

Má pravdu opozice, že zatímco se vláda tváří, jak sympatizuje s požadavky českých zemědělců, v Bruselu aktuálně hlasuje pro prodloužení bezcelních dovozů z Ukrajiny? A není-liž pravdou, že zvýšení daní z půdy v tzv. konsolidačním balíčku se vrací coby bumerang dalšího porušeného slibu? Nemá Národní ekonomická rada vlády pravdu, když varuje před náhlými výdaji z rozpočtu? A nelze se na to také dívat tak, že v Green Dealu tato vláda pokračuje a ptát se, co pro jeho zjemnění dělá?

Vláda by měla přiznat, že kritika byrokracie nejde dohromady s poskytováním dotací, protože dotace vyžadují byrokracii a kdo ji nechce, nechť dotace nebere. A když si vláda stěžuje na kupu hnoje, chtěla by snad hořící ulice a pouliční boje demonstrujících zemědělců s policií jako v Polsku, Belgii, Španělsku a dalších zemích? Ptát bychom se také mohli, co vláda udělá pro naplnění původního plánu, že ukrajinská zemědělská produkce má končit v zemích mimo Evropu, a ne v Evropě.

Všechny tyto otázky a mnoho dalších patří do seriózní debaty, která pro vládu rozhodně nemusí  být příjemná a vyžaduje hodně práce. Hodit to na temné proruské síly jako minule ale nešlo, byť tentokrát měli zemědělci mnohem více protivládní hesla smíšená s cílením proti ukrajinským zemědělským plodinám (Od pana Pýchy také kupříkladu zaznělo na demonstraci před sídlem vlády „My platíme Ukrajině válku“).

A tak zčistajasna, aniž byla využita příležitost minulého týdne při setkání V4 říci to do očí, zbytečně česká vláda ohrozila naše vztahy s nejbližším národem, Slovenskem. Kvůli setkání slovenského ministra zahraničí  Blanára s ruským protějškem Lavrovem v Turecku. Časově sousledném se setkáním slovenského ministra obrany Kaliňáka s americkým protějškem Austinem.

Kde chybí dobré zprávy z domácí politiky, nezbývá než zkusit zase „hodnotovky“ smíchané s vměšováním do vnitrostátní politiky sousední země. Co se stalo a děje, není o EU, USA, Rusku, Číně nebo komkoli jiném než o nás a naší vládě, které jde krasořečnit, fotit se v zahraničí, vysílat signály, užívat gesta a symboly, doma ale sláva a obliba veskrze žádná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko-slovenské vztahy se výrazně ochladily. Podívejte se na video.

Tagy: