KOMENTÁŘ: Piráti by se měli přestat ztrapňovat a odejít z vlády

Dosud jediným viditelným efektem pirátského usnesení k „okamžitému odvolání“ ministra spravedlnosti Pavla Blažka je všeobecný posměch. Dokonce je to posměch konsenzuální, protože se k němu svorně přidávají lidé typu exministra financí Kalouska i členové hnutí ANO. Piráti to přitom asi mysleli dobře, chtěli zlepšovat politickou kulturu.

Nejmenší vládní strana si už v červnovém vnitrostranickém referendu odhlasovala, že ministr spravedlnosti „ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát“ kvůli možnému střetu zájmů u vyšetřování bytové kauzy v Brně. Premiér a šéf ODS Petr Fiala následně situaci probral s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem… a Blažka podpořil. Od té doby jsou tedy Piráti součástí vlády, která ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát.

ČTĚTE TAKÉ: Anketa o Blažkovi? Telenovela. Pirátům se smějí i členové pětikoalice včetně Kalouska

Tento týden celkem 331 z 545 hlasujících členů vyzvalo k okamžitému Blažkovu odvolání kvůli setkání se Zemanovým mužem Martinem Nejedlým. Už z prvních reakcí premiéra Fialy, ministra vnitra Rakušana a dalších bylo jasné, že pirátské usnesení opět nikdo nebere vážně.

Čtyři pirátské omyly

Jak se stalo, že se strana, která za minulého volebního období chvílemi zcela vážně (a podle průzkumů oprávněně) pomýšlela na volební vítězství, dostala do takhle prekérní situace? První chybou byla samozřejmě předvolební koalice s hnutím STAN. Fakt je, že tak masivní „vyluxování“ pirátských zástupců na společných kandidátkách před volbami nikdo nepředvídal. Druhým omylem byl vstup do vládní koalice, kde je nepotřebují, protože, ošklivě řečeno, Piráti nemají „vydírací potenciál“ – jedinou zaručeně účinnou zbraň v každém koaličním vládnutí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Piráti chtějí odvolat ministra Blažka

Třetí, ne snad chybou, spíš nepochopením reality, je přehnaná vnitrostranická demokracie: představa, že všichni do všeho mluví, o všem se rozhoduje v referendech, vše se děje otevřeně, transparentně. Ano, bylo by skvělé, kdyby nejen straníci z vládních partají, ale pokud možno celá veřejnost, mohla účinně kontrolovat, co se ve vládě uvaří. Ale systém řízení státu takhle prostě nefunguje.

Čtvrtý omyl Pirátů souvisí s předchozím. Šlo by ho nazvat nezměrnou naivitou. Zastavme se ještě krátce u kauzy kolem posezení v žižkovské restauraci. Na něm vlastně nebylo nejzajímavější, že se potkali „oficiální staří známí“ Blažek a Nejedlý. Především se – už zase – potvrdilo, že lobbistické zákulisí politiky se od nultých let skoro nezměnilo. Na schůzku byl pozván (a sám to v Deníku N potvrdil) například Roman Jurečko, šedá eminence plzeňské ODS.

Nejedlý na oslavu narozenin dorazil ze setkání s pražským lobbistou Tomášem Hrdličkou. Stará parta, kterou v roce 2009 Mirek Topolánek označil za „kmotry“ ODS, prostě pořád funguje. Jen někteří odešli, jiní přišli. Mimochodem, mezi těmi, kdo zůstávají, je i další z „Topolánkova seznamu“, vlivný předseda buňky ODS z Hluboké nad Vltavou Pavel Dlouhý. Ten se aktuálně v rozhovoru pro Seznam Zprávy netajil, že „ten náš názor na vládu je velmi negativní“. Pro Fialu, jakožto pro každého stranického předsedu, jsou tihle lidé nesmírně důležití. Spolurozhodují o tom, kdo bude, či nebude zvolen do vedení na příštím kongresu.

Jak zlepšit politickou kulturu

Piráti měli při vstupu do vlády vědět, jak v Česku politika – například v ODS, ale zdaleka nejen tam – funguje. Teď si ještě mohou jakž takž zachovat tvář, totiž opustit vládu. Zbylým čtyřem koaličním stranám by zřejmě moc nechyběli. Naopak by tím skutečně pomohli zlepšit onu politickou kulturu. Stačilo by oprášit původní pirátský program a hned bychom vedle ANO a SPD měli ještě další opoziční pohled.

Ukázalo by se, jak krátkozraké je rozdělování politiky a tím pádem i společnosti na dva nesmiřitelné tábory – například tvrzením, že lidé účastí na přehlídce vojenské techniky vyjadřují podporu vládě a všichni, kteří přijdou na demonstraci „proti vládě“, vzývají putinovské Rusko.

Pirátské referendum v pořadu 360° na CNN Prima NEWS hodnotí politolog Lukáš Valeš a šéfredaktor týdeníku Echo24 Dalibor Balšínek. Podívejte se na video:

Tagy: