KOMENTÁŘ: Sama zdaňovala, co se hýbalo. Teď Schillerová bojuje proti odvodům státu

Alena Schillerová

Pamatujete? Alena Schillerová (ANO) krátce po podzimních sněmovních volbách ještě ani neodevzdala klíče od svého služebního bytu na Pařížské ulici a už se chovala jako opoziční politička. Je třeba uznat, že tato role jí sedí daleko více než funkce šéfky státní kasy. Umně sází na to, že lidé mají krátkou paměť, a tak není těžké jí nyní uvěřit, že je jedinou bojovnicí za nízké daně a blaho nás všech. Proto je třeba připomínat, jak tatáž Alena Schillerová před ne tak dlouhou dobou zdaňovala, na co přišla.

„Úkolem státu není zdanit bezpodmínečně vše, co je možné,“ prohlásila na závěr svého čtvrtečního proslovu v Poslanecké sněmovně bývalá ministryně financí Alena Schillerová, když horovala za zrušení daně z přidané hodnoty na energie po dobu jednoho roku. Jde o poměrně zajímavý názorový obrat u někoho, kdo sám v exekutivní funkci hledal všechny možné způsoby, jak zdanit, co se hýbalo. Pojďme si připomenout, co všechno se ocitlo v hledáčku ministerstva financí, když mu šéfovala pravá ruka Andreje Babiše.

Alkohol a tabák

„Zatímco průměrná mzda se v České republice mezi lety 2009 až 2018 zvýšila téměř o polovinu, například spotřební daň z lihu se zvýšila naposledy v roce 2010,“ zdůvodňovala v květnu 2019 Schillerová svůj návrh na zvýšení zdanění alkoholických nápojů a cigaret. A aby lid zatleskal, připojila příběh o tom, jak tím bojuje proti závislostem. Jenže data ukazují, že zdanění alkoholu a cigaret má vliv na jejich spotřebu asi jako vyvolávání deště na srážkový úhrn.

Hazard

Naprosto stejným způsobem Alena Schillerová vysvětlovala, proč chce zvýšit zdanění hazardních her. Prý tím bojuje proti gamblerství. Jenže i v tomto případě šlo zejména o hledání dodatečných příjmů do státního rozpočtu. A stejně jako u alkoholu a tabáku v případě hazardních her funguje spíše prevence než represe. Své tažení proti hazardu oprášila loni v červnu, kdy se nechala slyšet, že si dovede představit vyšší zdanění u on-line her.

Výdajové paušály pro živnostníky

Na komedii sehranou nejen Alenou Schillerovou kolem výdajových paušálů si vzpomene snad každý český živnostník. V roce 2017, kdy hnutí ANO mělo poprvé své ministry ve vládě a ministerstvo financí pod palcem svého předsedy Babiše (Alena Schillerová v té době už byla Babišovou náměstkyní), vláda Bohuslava Sobotky prosadila snížení limitů tržeb živnostníků pro uplatňování daňově uznatelných nákladů ze dvou milionů korun ročně na jeden milion. Neprošlo ani několik pozdějších návrhů opozice na jejich návrat na dva miliony. Alena Schillerová už v pozici ministryně nejprve razantně vystupovala proti, později předvedla názorový veletoč a nechala si říci. Samozřejmě, že to neopomněla doprovodit dalším příběhem o tom, kterak pomáhá drobným podnikatelům.

Technické rezervy pojišťoven

Jeden z velkých bojů se svedl také o zdanění takzvaných technických rezerv pojišťoven. Zjednodušeně řečeno jde o peníze, které pojišťovnám platí jejich klienti ve formě pojistného, z nichž pojišťovací domy následně hradí pojistná plnění. Jde tedy o peníze klientů, nikoli pojišťoven. A tyto rezervy jsou daňově uznatelným nákladem. Alena Schillerová ale v roce 2019 prosadila, že se sníží limit, do kterého lze rezervy „dát do nákladů“. Stát si tak měl podle odborníků přijít na deset miliard korun. Nikoli ovšem na úkor pojišťoven, nýbrž jejich klientů. Česká asociace pojišťoven tehdy odhadla, že člověk s průměrnou smlouvou životního pojištění na 22 let s pojistným ve výši 800 korun měsíčně přišel kvůli dodatečnému zdanění rezerv téměř o 3,5 tisíce korun.

Tagy:
daně Andrej Babiš názory komentář Alena Schillerová státní rozpočet Bohuslav Sobotka ANO 2011 Ministerstvo financí vláda Česko zdanění Česká asociace pojišťoven Ministerstvo financí České republiky Poslanecká sněmovna ČR hazardní hra