Komentátoři: Lidovce znervózňují padající preference. Odvolat Jurečku by bylo amatérské

Komentátoři CNN Prima NEWS Martin Schmarcz a Thomas Kulidakis

360° (12)

Lidovci jsou nespokojení. Víc než kauza Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je ale trápí klesající preference, řekl v pořadu 360° komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis. Podle komentátora Martina Schmarcze by bylo odvolání lidoveckého předsedy neskutečná hloupost. O jeho osudu by se prý mělo rozhodnout až na podzim, a ne těsně před volbami do Evropského parlamentu.

„Z lidoveckých kuloárů zaznívá, že jejich nespokojenost je velká, ale není to ani tak kvůli tomu, jak pan ministr Jurečka vysvětloval, respektive nevysvětloval své aktivity během střelby na filozofické fakultě,“ řekl Kulidakis.

ČTETE TAKÉ: Jurečka vypadá směšně, říká Šídlo. Lidovci mu to spočítají po letošních volbách, tvrdí Schmarcz

Politiky KDU-ČSL podle něj spíš trápí klesající preference strany. „Ty se snižovaly už dávno před událostmi z Univerzity Karlovy, a to zřejmě proto, že lidovečtí voliči nejsou spokojení s tím, jak se projevuje takzvané sociální svědomí vlády, jak se KDU-ČSL samo označilo,“ dodal komentátor.

Vyměnění předsedy strany v současné době označil Schmarcz za neskutečnou hloupost. „Daleko chytřejší je nechat k projednání jeho budoucnost na sjezd strany v říjnu, tedy po třech volbách – do Evropského parlamentu, Senátu a vedení krajů. Teprve pak bude jasnější, jestli Jurečku odvolat, nebo neodvolat. Měnit ho v květnu těsně před eurovolbami by byl velmi hloupý nápad,“ zhodnotil.

Rozhodnutí celostátního výboru, který Jurečku ve funkci předsedy v úterý podržel, ale nevnímají všechny organizace strany pozitivně. Buňka KDU-ČSL v Českých Budějovicích chce nejrychlejší možné svolání celostátního sjezdu. „Velmi si vážím toho, co Marian Jurečka odvádí za práci na ministerstvu. Ale celá kauza vrhá na stranu špatné světlo,“ uvedl člen českobudějovické KDU-ČSL Jaromír Talíř.

Jurečka se v den tragické střelby na pražské filozofické fakultě 21. prosince účastnil večírku na ministerstvu práce a sociálních věcí, který probíhal do noci. Následně pak kolem své účasti mlžil a až po téměř třech týdnech ji přiznal a omluvil se. Premiér Petr Fiala (ODS) se svého ministra zastal a věc považuje za uzavřenou. Například šéfredaktor deníku Echo 24 Dalibor Balšínek ale míní, že by měl lidovecký předseda rezignovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Měl by Jurečka rezignovat? Příliš podpory nemá ministr ani v místě, kde žije, ukázala anketa

Tagy:
Marian Jurečka České Budějovice ODS Petr Fiala rezignace volby KDU-ČSL Evropský parlament krajské volby Univerzita Karlova volby do Evropského parlamentu Volby do Senátu Parlamentu České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Jaromír Talíř