Komentátoři: Pavel najíždí na zemanovské koleje. Nepodepsáním novely si uškodí u vlády i lidí

Komentátor Martin Schmarcz a politolog Jan Kubáček byli hosté pořadu 360°

360° 31.8.2023

Nepodepsáním penzijní novely chce prezident s poradci nejspíše ukázat, že se postaví za chudé lidi nebo důchodce. Bohužel se zdá, že zajíždí do zemanovských kolejí. Tak se k čtvrtečnímu rozhodnutí Petra Pavla vyjádřil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor Martin Schmarcz. Podobně to vidí i politolog Jan Kubáček, který míní, že to pro hlavu státu znamená jak zhoršení vztahů s vládou, tak i narušení důvěry u široké veřejnosti.

Rozhodnutí prezidenta, který ve čtvrtek večer oznámil, že nehodlá podepsat vládní penzijní novelu, je pro Schmarcze šokem. „Nadhodil jsem, že prezident může uvažovat, že svoji vysokou popularitu obětuje té nízké tím, že se něčím pokusí odstřihnout od vlády. Prý tak učinil kvůli vážným chybám ve znění, ale spíše podle mě šlo o snahu jeho poradců ukázat, že je svébytný prezident,“ myslí si komentátor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prezidentské zásahy do chodu vlády si přeje rekordní počet lidí. Podporu má i přímá volba

Svým krokem se tak podle něj snažil zavděčit svým voličům v prezidentských volbách, kteří nepodporují vládu. „Chce dát možná této skupině najevo, že se hodlá postavit za chudý lid nebo důchodce, jak to dělal Andrej Babiš. Bohužel mi přijde, že začíná najíždět do zemanovských kolejí. Bývalý prezident přesně tohle dělal z mocichtivosti nebo proto, aby ukázal svou moc,“ uvedl v pořadu 360°.

Kubáček označil způsob řešení prezidenta Pavla za „velmi rozpačitý“, a to hlavně v souvislosti s tím, že sám přesvědčuje veřejnost, že se dané problematice dlouhodobě se svým týmem věnuje, tudíž by mohl chyby, proti nimž se nepodepsáním novely vymezil, ještě předtím konzultovat s vládou. „Očekával bych tedy, že má vlastní stanovisko již dlouhodobě hotové a že se ztotožní s návrhem prošlým Sněmovnou a podpoří ho, popřípadě bude hrát roli chytré horákyně, jako to dělali jeho předchůdci, a bude mít jasné výhrady či upozorní na hrubé či parametrické chyby,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Jako člověk se zodpovědností titulu prezidenta má zodpovědnost za celou společnost, soudržnost a důvěru v politický a ústavní systém. To by potvrdil tím, že by vystoupil okamžitě, třeba se setkal s premiérem či navštívil schůzi vlády,“ vyčetl hlavě státu Kubáček.

„Jeho rozhodnutí takto reagovat považuji za netaktní a nedá se to svalit na to, že je v úřadu nováčkem. Celou situaci mu to zkomplikuje, a to jak před vládou, tak před Sněmovnou i Senátem. Mnozí řeknou, že se staví do nekonformní pozice, což nakonec povede k oslabení důvěry ze strany veřejnosti,“ řekl politolog. „Pak to vypadá, že v podstatě alibisticky sedí na takových argumentech a celkové rozhodnutí protahuje,“ doplnil.

Schmarcz také konstatoval, že jestliže se poradci prezidenta snaží pro něj vydobýt lepší pozici v očích veřejnosti, „nedělají to úplně chytře“. Pavlovu volbu označil za „netransparentní“. Narušení vztahu mezi premiérem a prezidentem by podle něj mohlo být v budoucnu mnohem větším problémem než nejasnosti ohledně tohoto samotného zákona.

Tagy:
prezident novela zákona zákonodárci Petr Pavel Jan Kubáček vláda důvěra veto Martin Schmarcz Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR