Pavel s podpisem penzijní novely zatím váhá. Přijde nás to hodně draho, zlobí se Kalousek

Briefing prezidenta Petra Pavla k prvním 100 dnům v úřadu

Odborníci a politici o penzijní novele

Prezident Petr Pavel má k penzijní novele výhrady. Zvažuje, že se buď rozhodne novelu vetovat, nebo ji podepíše v následujících dnech. Novela zákona o důchodovém pojištění tak nebude od 1. září, jak vláda předpokládala. Po jednání hlavy státu s premiérem Petrem Fialou (ODS) to novinářům sdělila mluvčí prezidenta Markéta Řeháková. O svém rozhodnutí má veřejnost Pavel informovat v pátek.

„Prezident má k navrhovaným změnám v důchodech určité výhrady. Zvažuje, že se rozhodne buď postupem veta, nebo že bude postupovat podpisem v následujících dnech. To znamená, že novela zákona o důchodovém pojištění nebude platit od 1. září, jak vláda předpokládala. O svém postoji bude veřejnost informovat zítra,“ sdělila ve čtvrtek večer Řeháková.

ČTĚTE TAKÉ: Děti nemají volební právo, důchodců je více. Vondráček mluvil o nespravedlnosti v příspěvcích

Vládní novela má přinést zpřísnění pravidel předčasných důchodů či zpomalení řádné lednové valorizace penzí. Nynější mimořádné valorizace při vyšším růstu cen by nahradil dočasný přídavek. Senát předlohu schválil 23. srpna. Podle mluvčího vlády se premiér Fiala k dalšímu postupu ohledně penzijní novely vyjádří až poté, co prezident Pavel oznámí konečné rozhodnutí.

Opozice je o krok blíže k ústavní stížnosti

Podle komentátora MF DNES Miroslava Koreckého se Pavel tímto svým krokem mohl snažit zviditelnit. „Prezident neměl úplně nejlepší týdny. Čelil problému u výběru ústavního soudce, jel na motorce bez přilby, což obrátilo pozornost médií na něj. Musel asi nějakým způsobem oslovit jinou část společnosti, než kterou dosud oslovoval. Možná se takto pokusil zviditelnit a oslovit úplně jiné lidi,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle místopředsedkyně hnutí ANO Aleny Schillerové je opozice nyní o krok blíže k podání ústavní stížnosti. „Obrátila jsem se na experty na ústavní právo, s nimiž jsme konzultovali první návrh, nyní další. Požádala jsem je o stanovisko, vyčkávali jsme na podpis prezidenta. Jsme blíže k tomu stížnost na ústavní soud podat,“ vzkázala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Koudelka: Od vlády to bylo opovážlivé

Podle politického komentátora Romana Jocha udělal Pavel zbytečnou taktickou chybu. „Nevidím, k čemu dalšímu pozitivnímu to může vést. Jako kdyby se snažil stát lídrem určitého politického proudu, ale v takovém případě by měl založit vlastní stranu. Rozhodl se být prezidentem České republiky, to znamená, že má být osobou, která sjednocuje, moderuje, ale v klidných dobách nedělá konkrétní názorovou praktickou politiku,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS.

Jak ve vysílání CNN Prima NEWS sdělil ústavní právník Zdeněk Koudelka, od vlády bylo „trochu opovážlivé očekávat, že zákon bude účinný od 1. září, když prezident má pro veto lhůtu až do 8. září. „Pokud vláda neměla dopředu od prezidenta slíbeno, že zákon ihned podepíše, velmi neoprávněně očekávala, že může ovládat prezidenta v tom, jak rychle bude postupovat při podpisu zákona. Možná i to je ten důvod, proč prezident zákon nechtěl rychle podepsat – protože chtěl naznačit, že není úplně pod vlivem vlády a může v rámci svých pravomocí postupovat od vlády odlišně,“ uvedl Koudelka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jurečkovy úlevy pro pracující důchodce? Rozpočet by přišel o miliardy, odporuje Stanjura

Exministr financí Miroslav Kalousek na sociální síti X napsal, že kdyby Pavel zákon o mimořádné valorizaci pro pochybnosti o souladu s Ústavou vetoval, tak by „ani necekl“. „Tohle je ale čistě vládní rozpočtová politika a do té by prezident zasahovat neměl. Ať tak, či onak, jeho váhání nás přijde hodně draho,“ vzkázal.

Ekonom Lukáš Kovanda pro CNN Prima NEWS sdělil, že „prezident mohl chtít tímto krokem nechat politickou reprezentaci vycukat“. „Mohl se cítit, že by si měl také někdy vůči vládě dupnout – a nyní toho využívá. Vyšle signál, že se o seniory zajímá, ale fakticky se nic nemění,“ konstatoval. Dodal, že penzijní novela „není reformou a zabývá se parametrickými změnami, které nic moc neřeší“.

Hrad měl odhalit chyby

Jak sdělil ekonom a člen NERV Petr Janský v pořadu 360° na CNN Prima NEWS, tým poradců prezidenta – včetně Vladimíra Bezděka – měl v návrhu zákona objevit chyby. „Je to takový malý smutný příběh v tom, že vláda chtěla změnou valorizačního schématu přispět k tomu, aby byly důchody dlouhodobě udržitelné. Byl to cíl, diskutovaný v Parlamentu, s nímž ho vláda prohlasovala. Přitom jsme se ale dozvěděli, například od Bezděka, že dopady úpravy valorizace na rozpočet –⁠ tak, jak byla schválena –⁠ nejsou příliš směřující k udržitelnosti veřejných financí,“ sdělil.

Místopředseda ČMKOS Vít Samek podotkl, že rozhodnutí prezidenta novelu nyní nepodepsat ani nevetovat ho do jisté míry překvapilo. „Zvlášť po zkušenosti, kdy jsme u výrazně závažnější novely (která se zabývala mimořádnou červnovou valorizací, pozn. red.) čekali, že k ní dá prezident námitku. Tato nám z pohledu zaměstnanců nepřišla tak dramatická, byť tam jsou určitá zhoršení, a prezident váhá. Možná je to i proto, že viděl ohlas, který nastal poté, co nechal první novelu projít a neměl s ní problém,“ podotkl odborář. Dodal, že se nyní prezident nejspíš rozhodl jednat opatrněji.

Tagy: