Komentátoři: Zveřejňování odposlechů? Nechutná metoda, která má špinit lidi

Policisté přivádějí bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (uprostřed) k soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku, 17. června 2022

Komentátoři Dalibor Balšínek a Petr Kolář se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli, že zveřejňování odposlechů má pouze dehonestovat lidi, kteří jsou v kauzách obviněni. „Je to odporný znak dnešní mediální doby,“ zdůraznil šéfredaktor webu Echo 24 Balšínek.

O zveřejňování odposlechů se začalo v české společnosti znovu diskutovat v souvislosti s kauzou Dozimetr. Mnohdy se navíc z uniklých materiálů veřejnost nedozví nic podstatného k případu, jen pikantní detaily z osobního života obviněných.

„Přijde mi to naprosto skandální. Je to obvyklá metoda orgánů činných v trestním řízení, kdy jsou současně se zahájením stíhání vypouštěny informace, které veřejnost prakticky znát nemá. Negativně to ovlivňuje vyšetřování,“ podotkl Balšínek a připomněl, že k podobným únikům došlo například i u kauz exředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého či u bývalého ministra zdravotnictví a hejtmana ČSSD Davida Ratha.

Osobně Balšínka šokuje, že nikdo nebyl s těmito úniky schopen nic udělat. „Policisté a orgány, které to vypouští, se přizpůsobili nové mediální situaci. Předtím se tyto věci doručovaly do Mladé fronty DNES, odkud to přebírala všechna ostatní média. Dnes se postarali o to, aby to rozdistribuovali do tří až čtyř medií, aby každý měl něco a došlo k mediálnímu zásahu. Je to naprosto nechutná metoda,“ pokračoval.

Orgány tahají veřejnost na svou stranu

Zástupce šéfredaktora MF Dnes Kolář dodal, že se ze zveřejňování odposlechů stal trend. „Orgány si tím usnadňují práci. Jsou to vážné věci, uniklé odposlechy je však vůbec nedokumentují. Spíše vykreslují lidi v negativním světle. Snahou policistů je: ‚Toto nepotřebujeme, tak to dáme ven, ukážeme veřejnosti, jak hrozní to jsou lidé, dostaneme veřejnost na naši stranu a nemusíme nic moc ukazovat z toho, co skutečně máme,‘“ uvedl.

Podle komentátorů je evidentní, že si veřejnost na daný případ na základě odposlechů předem vytvoří určitý názor. „Opakuje se to při každé větší kauze a zatím tomu nebyl nikdo schopen efektivně čelit,“ doplnil Kolář. Balšínek dodal, že jde o osobní dehonestaci lidí.

„Nejde o prokázání trestného činu, jde o co největší pošpinění člověka, nesouvisí to s trestnou činností. Je to odporný znak dnešní mediální doby,“ zdůraznil s tím, že se ve výsledku jedná o mediální lynč a se spravedlností to nemá nic společného.

Kolář souhlasil. „Když zveřejníte takové věci, tak se stanou snadno zapamatovatelné a dokládá to, jak jsou daní lidé ‚špatní‘. Veřejně to vyzní brutálně. Tohle slouží k dehonestovaní lidí, aby se jasně rozdělilo, kde je špatná a dobrá strana,“ uzavřel Kolář.

Tagy: