Komunikace vlády s občany je kostrbatá. Mohla se poučit, říká politolog Šárovec

Zleva ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala a ministr sociálních věcí Marian Jurečka

Návrh příspěvku pět tisíc korun na dítě pro rodiny s hrubým příjmem do milionu korun projde ve středu vládou. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečka (KDU-ČSL) bylo potřeba doladit technické detaily, proto došlo k jeho pozdržení. Politolog Daniel Šárovec kritizuje, jak vláda s občany komunikuje. Blížící se komunální volby považuje za příležitostí pro vznik nových koalic, které by mohly fungovat i v budoucnu.

Některé resorty při přípravě návrhu na pětitisícový příspěvek pro rodiny upozorňovaly na protiústavnost návrhu a konflikt s evropskou legislativou. „Jde sice o signál ze strany vlády, že na situaci kolem nás nerezignuje, bohužel komunikace je od počátku kostrbatá a ne úplně přímočará. Pokud vláda nebo příslušné ministerstvo vyšlo s věcí ven vůči veřejnosti, mělo mít potenciální problémy a soulad s legislativou vydiskutovaný,“ uvedl pro CNN Prima NEWS politolog Daniel Šárovec.

Problémy s komunikací se ovšem vyskytovaly i ve vládě Andreje Babiše například s příspěvky pro důchodce během pandemie koronaviru. „Pokud současná vládní koalice kritizovala předchozí vládu za podobné chaotické postupy, mohla se poučit. Nějaké know-how tu už je a čekal bych, že záležitost bude ze strany současné vlády maximálně zjednodušená a nebude vznikat řada nejasností,“ řekl Šárovec.

Poslanec Aleš Juchelka (ANO) vyzval v nedělní Partii na CNN Prima NEWS k rezignaci Mariana Jurečku. Podle Šárovce jde o velmi ostrý politický útok. „Vláda se snaží situaci zachraňovat, Marian Jurečka situaci vysvětluje, ale vůbec to komunikačně a věcně na vládu nevrhá dobré světlo,“ sdělil politolog.

Komunální volby jsou příležitostí pro vznik nových koalic

Za čtyři měsíce se konají volby do obecních zastupitelstev. Začíná se tak spekulovat o možném vzniku nových koalic, například spojení hnutí SPD a Trikolory. „Je třeba si uvědomit, že komunální politická úroveň produkuje spojení, která bychom si na celostátní politické scéně nepředstavili,“ popsal Šárovec s tím, že ale i po volbách mohou být prezentovány různé koaliční spolupráce, které budou nestandardní a zajímavé. „Úspěch koalic ve volbách do poslanecké sněmovny zpropagoval sdružování subjektů do koalic. Ukazuje se, že pokud se spojí ideově podobné subjekty, může to pro ně být benefitem,“ vysvětlil Šárovec.

Komunální volby jsou také výzvou pro strany, které opustily Poslaneckou sněmovnu, například pro ČSSD a KSČM. ČSSD například spustila novou kampaň s názvem Nový začátek. „Předseda ČSSD Michal Šmarda sám připustil, že Nový začátek není jednoduchou záležitostí. ČSSD ale nic jiného nezbývá. Pro ni komunální volby mohou být odrazovým můstkem zpátky do vyšší politiky,“ popsal Šárovec. Podle něj je pro stranu výzva, aby získala velká jména. „Na posledním sjezdu ČSSD došlo k významnému omlazení a dramatické proměně vedení strany. To je indikátorem, že strana chce hledat nové kandidáty,“ podotkl Šárovec.

Nasbírat 50 tisíc podpisů není jednoduché

Blíží se také prezidentské volby. Kandidaturu nedávno oznámil rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. „Prvním krokem je kandidaturu vyhlásit, ale druhým krokem je naplnit zákonné podmínky. Jakkoliv se to může zdát snadné, tak překonat hranici 50 tisíc podpisů není vůbec jednoduché. A pokud se Tomáš Zima vyslovil, že bude podpisy sbírat po práci, tak to není v souběhu s realitou,“ zdůraznil politolog s tím, že Zima by potřeboval kolem sebe tým lidí.

Tagy:
Marian Jurečka ČSSD volby KDU-ČSL koalice politolog vláda Tomáš Zima Aleš Juchelka Poslanecká sněmovna ČR pandemie covidu-19 Daniel Šárovec