Levné maso z Ameriky nás zlikviduje, tvrdí čeští farmáři. Bude nová dohoda přelomová?

Krávy jsou opravdu inteligentní a citlivé.

Maso z Ameriky poškodí české farmáře

Podle některých farmářů nastane konec chovu skotu v Česku, pokud EU uzavře plánovanou dohodu o volném obchodu se sdružením Mercosur, tedy s Brazílií, Argentinou, Uruguayí a Paraguayí. Podpis smlouvy prosazují prezident Petr Pavel i premiér Petr Fiala (ODS).

Přesně 220. Tolik kusů hovězího dobytka chová Jan Balát na Kutnohorsku. Chovatelé v Jižní Americe mají podle něj mnohem lepší podmínky. „Nemusí dodržovat jakékoliv předpisy, vypálí prales a na těchto plochách chovají krávy,“ vysvětloval farmář pro CNN Prima NEWS. I proto se obává uzavření smlouvy o volném obchodu se zeměmi Latinské Ameriky. „Byl by to konec chovu skotu v Česku,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Obilí stojí méně, chleba ale levnější nebude. Experti popsali, proč drží pekaři ceny vysoko

Třeba Brazílie je druhým největším producentem hovězího masa na světě. V jihoamerické zemi se ho vyrobí výrazně více než v celé Evropské unii. „To by byl obrovský problém pro evropské zemědělství, protože jak Brazílie, tak Argentina i další země Mercosuru jsou významnými producenty kuřecího a hovězího masa i cukru a tak dále,“ popsal předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Výběr z většího množství zboží?

Nejvyšší ústavní činitelé ale vidí v Jižní Americe příležitost pro české firmy. „Pevně věřím, že k tomu přispěje brzké dohodnutí se zeměmi Mercosur,“ nechal se slyšet prezident Petr Pavel. „Bylo by to důležité i geopoliticky a budeme pokračovat v tom úsilí,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Ministr zemědělství má ovšem výhrady. „Popíralo by to veškeré ambice, které v Evropě máme, když vezmeme v úvahu vzdálenost mezi Evropou a Latinskou Amerikou a když se bavíme o uhlíkové stopě,“ míní Marek Výborný (KDU-ČSL).

Naše peněženky by ale na druhou stranu mohly zajásat. „Dostane se k nám více zboží, třeba i za příznivější ceny, takže spotřebitel bude mít na výběr,“ míní ekonom Pavel Peterka. Právě možná dohoda se zeměmi Mercosur byla hlavním důvodem protestů francouzských farmářů. O volné dohodě by mělo rozhodnout nové složení Evropského parlamentu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolik zaplatíme za brambory: Cena ještě spadne dolů, slibují experti. Ale má to podmínku

Tagy: