Obilí stojí méně, chleba ale levnější nebude. Experti popsali, proč drží pekaři ceny vysoko

Zdražování

Sklizeň začala, pekaři zdraží

Začaly žně. Kvůli teplému počasí na jaře o týden dříve, než je běžné. Sklizeň obilí by podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) měla být průměrná. I přesto jsou farmáři naštvaní, a to kvůli nízkým výkupním cenám. Ty ale neznamenají levnější chleba a rohlíky. Pekaři totiž tvrdí, že ve zlevnění jim brání náklady na mzdy.

Sklizeň začala ve středu například na Kutnohorsku. „Zatím to jde výborně, je to suché, takže to jde dobře,“ popsal pro CNN Prima NEWS kombajnér Josef Hnilica. Podle ministra zemědělství Marka Výborného to zatím vypadá na průměrnou sklizeň. „Možná i lehce nadprůměrnou, bude se to odvíjet od jednotlivých lokalit,“ popsal Výborný.

ČTĚTE TAKÉ: Velká hra o peníze ČEZu: Dividenda bude zřejmě třikrát nižší než loni, stát se držel při zemi

Výnosy jsou jen jednou stranou mince. Mezi zemědělci stále panuje špatná nálada. Výkupní ceny jsou stejně jako loni nízké a náklady prý pořád vysoké. To ostatně Výbornému připomněl samotný farmář Jan Balát, u kterého ministr sklizeň zahajoval. „Rapidně nám rostou náklady na produkci, situace takto pro nás není dobrá,“ popsal Balát, který se jako další zemědělci zúčastnil regionálních protestů. Ministr reagoval, že s výkupními cenami bohužel nic moc neudělá.

Na nižší ceny od zemědělců už zlevněním reagovali mlynáři, cena chleba ovšem zůstává na svém. Některé pekárenské výrobky zdražily za poslední tři roky i o padesát procent. Majitel středně velké pekárny v Praze zdražení zdůvodňuje tím, že musel výrazně přidat svým zaměstnancům. „Lidská práce neustále zdražuje, těch lidí je málo, především na noční směny, to znamená, že cena práce neustále stoupá,“ popsal pro CNN Prima NEWS Richard Kabát.

Podle Svazu pekařů si výrobci dlouhé roky museli utrhávat od pusy a díky skokovému zdražení se dostali na zisk pět procent z obratu. „Přiznám se, že naším dlouhodobým cílem je, aby se ziskovost pekáren pohybovala mezi pěti až deseti procenty,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.

U ekonomů ovšem pekařům pšenka nekvete. „Nedostatkem pracovní síly na trhu trpí všechny obory, v tom nejsou pekaři nějak zásadně odlišní, a i tak ostatní potravináři dokáží zlevňovat,“ doplnil pro CNN Prima NEWS datový ekonom společnosti Datarun Petr Bartoň. Ekonomové také tvrdí, že pekaři moc dobře vědí, že dovážet pečivo ze zahraničí nedává smysl, i proto prý drží cenu vysoko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolik zaplatíme za brambory: Cena ještě spadne dolů, slibují experti. Ale má to podmínku

Tagy: