Konec impéria a začátek velké krize. Jak Rusové vnímali vůdce Michaila Gorbačova?

Michail Gorbačov v roce 1993

Jak Rusové vnímali Gorbačova?

Pro Západ znamenal Michail Gorbačov svobodu a nové možnosti, Rusové ho ale vnímají odlišně a viní ho z rozpadu impéria a začátku krize. Myslí si to spolupracovník CNN Prima NEWS v Rusku Jiří Just. Podle něj se negativní stanoviska vůči Gorbačovi vyostřila po příchodu Vladimira Putina k moci.

„Michail Gorbačov je v Rusku tradičně vnímán negativně kvůli jeho politice perestrojky – transformaci Sovětského svazu – a kvůli glasnosti, tudíž otevření se světu i kritikům z opozice. To vše Rusové vnímají jako konec impéria,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Just.

S Grobačovem Rusové spojují i začátek vleklé krize, ve které bylo Rusko do poloviny 90. let. „Tehdy dokonce často nebylo na jídlo, stály se fronty na základní potraviny. Podle posledních průzkumů se více než 51 % Rusů vyhradilo vůči Gorbačovi velice kriticky,“ popsal Just.

Vnímání Gorbačova se navíc stále mění. „V posledních letech, po příchodu Vladimira Putina k moci, kdy je sovětský revanšismus velmi aktivní, tak jsou negativní stanoviska vůči Gorbačovi a rozpadu Sovětského svazu ještě ostřejší,“ sdělil Just.

Západ vnímá bývalého vůdce Sovětského svazu jinak – Michail Gorbačov přinesl svobodu a nové možnosti, pád Sovětského svazu byl vítán. „Byl významnou postavou světové politiky druhé poloviny 20. století. Ať odpočívá v pokoji,“ napsal například premiér Petr Fiala (ODS).

Tagy: