Konec mletí kohoutků. Německo schválilo průkopnický zákon

Se začátkem příštího roku skončí v Německu praktika, při které jsou v chovech zabíjeni jednodenní kohoutci. Návrh nového zákona podepsala vláda. Kritici však upozorňují, že nové opatření není dostatečné.

Podpisem nového zákona se Německo stalo první zemí na světě, která zakáže zabíjení jednodenních kuřátek samčího pohlaví. Jen v Německu je každoročně usmrceno na čtyřicet pět milionů kohoutků, celosvětově je to zhruba sedm miliard jedinců. Kohoutci totiž nemají v chovech nosnic využití a pro masný chov nejsou dostatečně rentabilní. Podle nového zákona nesmí němečtí zemědělci od nového roku kohoutky zabíjet. V druhé fázi opatření budou Němci muset nejpozději od roku 2024 využívat nové technologie, které umožňují rozpoznat pohlaví kuřete ještě ve vajíčku do sedmého dne po snesení, tedy dokud ještě necítí bolest.

„Je to nešťastná praktika, která se provádí po celém světě. Ale nepovažuji ji za eticky přijatelnou,“ uvedla německá ministryně zemědělství Julia Klöckner. „Proto se staneme první zemí, která zakáže vybíjení kuřat zákonem,“ dodala. Federální správní soud již v roce 2019 rozhodl o tom, že welfare zvířat musí převážit nad ekonomickými zájmy zemědělců – metoda drcení kohoutků tak byla povolena jen dočasně. I proto se nový zákon nelíbí ochráncům zvířat. Zákon měl totiž vejít v platnost již loni. Obávají se tak dalších průtahů.

Navíc nejen ochránci považují nové řešení za nesystémové. „Pokud někdo chce zavést welfare zvířat, musí v první řadě ukončit to kruté šílenství nadprodukce u nosnic,“ prohlašuje Martin Rücker, ředitel spotřebitelské organizace Foodwatch. „Co se týče nezměrného utrpení nosnic, nezmění to vůbec nic,“ dodává k novému zákonu. Proti jsou i samotní zemědělci, a to přesto, že většina z nich nové technologie na rozpoznávání pohlaví vítá. Obávají se totiž přílivu levnějších vajec ze zahraničí, volají proto po celoevropském zákazu.

Tagy: