Česko čeká teplotní zvrat. Tuhé mrazy střídají srážky, tající sníh zvedá hladiny řek

Deštivé počasí (ilustrační foto)

Počasí v následujících dnech přinese převážně oblačnou až zataženou oblohu. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají občasné srážky, které mohou ve vyšších oblastech být i sněhové. V pondělí se v některých oblastech může tvořit ledovka, pro povodí Berounky platí do úterního rána první povodňový stupeň.

V pondělí bude oblačno až zataženo, ojediněle se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Ty budou v oblastech nad tisíc metrů sněhové nebo smíšené. „Zpočátku se ojediněle může tvořit ledovka,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. Nejvyšší teploty dosáhnou 5 až 9 °C. Povane mírný jihozápadní až západní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který může místy v nárazech dosáhnout až 15 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zažíváme nejteplejší rok v historii. Poslední měsíce byly šokující, nemáme slov, tvrdí experti

Pro jižní Moravu, Olomoucko a Zlínsko je do pondělních 9 hodin v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před tvorbou ledovky. Podle meteorologů hrozí nebezpečí úrazů při uklouznutí, očekávají se problémy v dopravě. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Počítat s prodloužením doby jízdy,“ uvedli meteorologové. Pro povodí Lužické Nisy byla výstraha na první povodňový stupeň v pondělí v 11 hodin zrušena, uvedla meteoroložka Tereza Matušková.

V noci na úterý bude oblačno až zataženo, místy se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky, které mohou v oblastech nad 800 metrů být i sněhové. Nejnižší teploty klesnou na 5 až 1 °C, při zmenšené oblačnosti a slabém větru ojediněle až  na −1 °C. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který bude částečně slábnout.

Oblačno až zataženo předpovídají meteorologové také na úterý. Ojediněle se vyskytne déšť nebo přeháňky, které budou v oblastech nad 800 metrů na severu a severovýchodě sněhové. Nejvyšší teploty dosáhnou 4 až 8 °C. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 2 až 5 m/s, který ale postupně zeslábne.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve středu bude zataženo až oblačno, na většině území se vyskytne občasný déšť. Nejnižší noční teploty klesnou na 4 až 0 °C, na východě místy až na −2 °C. Přes den se budou pohybovat mezi 5 až 9 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Zataženo až oblačno bude i ve čtvrtek. Místy se vyskytne občasný déšť, na severu sněžení. K večeru bude od severu déšť ve všech polohách postupně přecházet do deště se sněhem a sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou na 3 až −1 °C, přes den dosáhnou 2 až 6 °C. Povane mírný severozápadní až severní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

V pátek bude oblačno a na horách se vyskytnou sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 1 až −3 °C, přes den dosáhnou −1 až 3 °C. Vát bude mírný severozápadní až severní vítr rychlostí 2 až 5 m/s, který se bude v Čechách měnit na západní.

Tagy: