Konec podzemních bytů z filmu Parazit. Soul po povodních přesídlí chudé rodiny

Podzemní byt v Soulu po povodních (srpen 2022)

Korejský prezident navštívil oblasti zasažené ničivou povodní

Hlavní město Korejské republiky zažívalo v tomto týdnu nejsilnější deště za posledních sto let. V následných povodních zemřelo nejméně 13 lidí. Mezi nimi byla i rodina uvězněná v podzemním bytě. Soul se zavázal problematiku pronajímání sklepů řešit. Jak vypadá život v tomto v Koreji běžném typu příbytku, přiblížil světové veřejnosti oscarový film Parazit. Tamější vláda nyní čelí kritice za sociální politiku a škrty v rozpočtu věnovanému zvládání povodní.

Při ničivých povodních v Soulu zemřela žena žijící se svou třináctiletou dcerou a sestrou s Downovým syndromem. Kvůli silnému tlaku vody se totiž nemohly dostat ze svého podzemního bytu na jihu města, informuje o tom web CNN.

V nadcházejících dnech se proti korejské vládě vzedmula vlna ostré kritiky. Ta se týkala zejména dlouhodobého ignorování požadavků veřejnosti ke zlepšení bytové situace. Zároveň byla i reakcí na slova prezidenta Jun Sok-jola. „Nerozumím, proč se neevakuovali dříve,“ prohlásil korejský prezident při návštěvě místa tragédie.

Starosta Soulu Oh Se-hun pak ve středu oznámil zlomové rozhodnutí o postupném rušení podzemních bytů. Hlavní město již nebude poskytovat povolení pro další sklepní či polozapuštěné stavby. Ty, které již existují nebo mají stavební povolení, budou v přechodném období deseti až dvaceti let vysídlovány. Současným nájemníkům pak bude vláda poskytovat různé formy podpory k důstojnému bydlení.

Rušení podzemních bytů je pouze špičkou ledovce. Vláda totiž přehlíží hlubší problém, kterým jsou rychle rostoucí životní náklady. Právě kvůli nim se stále více Jihokorejců musí uchýlit k bydlení v nedostatečných podmínkách, uvádí CNN. Na zhoršující se problém chudoby v Jižní Koreji upozorňoval svérázným způsobem i populární seriál Hra na oliheň (Squid Game).

Jak vznikly sklepní byty

Podzemní byty zvané banjiha začaly vznikat v sedmdesátých letech a měly původně sloužit pouze jako bombové kryty. V následujících desetiletích však jihokorejská vláda umožnila užívání sklepů jako obytných prostor, a to kvůli přílivu velkého množství lidí z venkova do měst.

Vzhledem k tomu, že původně měly být využívány jako kryty, kotelny či sklady, neposkytují sklepní byty dostatečnou úroveň hygieny ani bezpečnosti. I tak je po příbytcích tohoto typu díky nízkému nájemnému v jinak drahém Soulu velká poptávka. Podle informací jihokorejských úřadů v podzemních bytech žije okolo dvou procent všech obyvatel, v Soulu se pak číslo pohybuje okolo pěti procent.

Tagy: