Konec potravinové chudoby, znárodněte supermarkety, požadují mladí socialisté z Mnichova

Mladí socialisté z mnichovské organizace německé vládní strany SPD požadují vyvlastnění supermarketů. Šéf jejich skupiny Benedict Lang v neděli na Twitteru informoval, že „jednomyslně odhlasovali, že požadují socializaci supermarketů“. Požadavek odsoudila nejen jejich strana, ale i další politici. „To je tak neuvěřitelná blbost, že nevíte, jak s ní naložit,“ uvedl poslanec vládní strany Svobodných Daniel Föstl.

Požadavek mladých mnichovských socialistů vzešel podle informací německého deníku Süddeutsche Zeitung z usnesení, které v sobotu přijali na okresní konferenci. Odsuzují v něm „potravinovou chudobu a tržní sílu velkých řetězců“. Podle nich by potraviny neměly podléhat ziskovým zájmům soukromých skupin supermarketů jako Aldi, Lidl, Penny či Rewe.

Benedict Lang pak stanovisko mladých socialistů ještě upřesnil: „Je třeba skoncovat s nespravedlivými výrobními a pracovními podmínkami. Zásobování potravinami musí být demokratizováno a dostupné pro všechny lidi.“

Reakce přišla téměř vzápětí. Tvrdá. A dokonce z vlastní sociální demokracie. „Začíná to být opravdu nesnesitelné! Mají mladí socialisté opravdu tak málo rozumu? Proč se všichni nepřidají ke Komunistické straně Německa?“ zeptal se přes Twitter Florian Post, do minulého roku poslanec za SPD a také bývalý šéf jejich mládežnické sekce.

Vedoucí parlamentní skupiny SPD na mnichovské radnici Anne Hübnerová s návrhem mladých socialistů nesouhlasí. „Debata o tom, kdo si i v budoucnu bude moci dovolit stále dražší potraviny, je správná a důležitá, ale o navrhovaném řešení lze samozřejmě polemizovat,“ uvedla.

Vzpomínky na NDR

Současný šéf mnichovské SPD Christian Köning se proti aktivitě mladých sociálistů, které sám také dříve vedl, vymezil: „Není to rozhodnutí mnichovské SPD a nedovedu si představit, že by o tom SPD rozhodla.“

„Volné tržní hospodářství? Ne v supermarketu. Mnichovští mladí socialisté jednomyslně požadují socializaci supermarketů,“ napsal ve svém komentáři nejčtenější německý list Bild s tím, že to probouzí myšlenky na hospodářství bývalé Německé demokratické republiky před znovusjednocením v roce 1991.

To připomněl ve svém komentáři také politik Křesťansko-demokratické unie (CDU) Sebastian Steineke, který s ironií poznamenal: „V NDR to fungovalo skvěle.“ Bývalé východní Německo se vyznačovalo tragickým zásobováním a nedostatkem téměř všeho v obchodech státu, který byl společně jako bývalé Československo v ekonomickém područí Sovětského svazu.

V podobném tónu navázal i poslanec vládní strany Svobodných (FDP) Daniel Föstl, který ve své reakci pro Bild řekl: „To je tak neuvěřitelná blbost, že nevíte, jak s ní naložit.“

Tagy:
jídlo Německo Twitter Mnichov Lidl CDU SPD socializace Německá demokratická republika Penny Market vyvlastnění znárodnění Aldi Sebastian Steineke Benedict Lang mladí socialisté