Berlínem projely stovky aut s ruskými symboly. Ostudná kolona hanby, kritizují Ukrajinci

Kolona hanby. Tak nazval ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk průvod několika set vozidel s ruskými vlajkami, který v neděli projel hlavním městem Berlínem. A přes sociální sítě se zeptal berlínské starostky Franzisky Giffeyové ze sociální demokracie: „Proboha, jak jste mohli dovolit tuhle ostudnou kolonu uprostřed Berlína?“

Ke své první otázce přidal podle deníku Morgenpost ukrajinský velvyslanec Melnyk na své twitterovém účtu i další: „Navíc v den, kdy vyšly najevo ruské masakry ukrajinských civilistů v Buči? Jak?“

V neděli totiž ukrajinské úřady zveřejnily informace o ruském masakru na civilním obyvatelstvu v Buči na předměstí Kyjeva. Tam se před několika dny odehrály tvrdé boje mezi ruskými a ukrajinskými silami. Když se ruská vojska stáhla z Kyjeva, ukázal se strašlivý rozsah zničeného města a nespočet mrtvých.

Další berlínský list Tageszeitung přišel s informací, že policie zadržela a pokutovala muže, který měl na svém automobilu nalepenou židovskou hvězdu. Na jednom z vozidel se objevilo i písmeno Z, které symbolizuje podporu ruské agresi a okupaci na Ukrajině, protože jsou jím označeny ruské tanky či obrněné a jiné vozy.

Německá média obecně se pozastavují nad faktem, že průjezd kolony berlínské úřady povolily. U tamní policie ho nahlásil jediný organizátor pod názvem: „Žádná propaganda ve škole – ochrana rusky mluvících osob, žádná diskriminace“. Ještě „krutěji“ celá věc vyznívá v souvislosti s tím, že auta projela a zastavila se i u sovětského památníku ve východoberlínské čtvrti Treptow. A dále pokračovala na území bývalého Západního Berlína a končila na Olympijském náměstí v městské části Charlottenburg.

Baerbocková: Putinovo násilí nezná hranic

Průjezd takového množství vozů s ruskými symboly udivil i německé političky a politiky. Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Zelení) na Twitteru napsala: „Obrázky z Buči jsou nesnesitelné. Putinovo bezuzdné násilí likviduje nevinné rodiny a nezná hranic.“

Poslanec Křesťansko-demokratické unie (CDU) Stefan Evers označil kolonu v Berlíně na Twitteru za nechutnou a poznamenal k ní: „A to ve městě svobody. To mohou jet rovnou do Moskvy a zůstat tam, tihle fašističtí magoři.“

Nina Stahrová, poslankyně Spolkového sněmu za Zelené, rovněž vyjádřila nepochopení: „Skutečnost, že proruská kolona projížděla Berlínem, je více než ostudná!“ Její kolega z parlamentní skupiny Kai Gehring označil na Twitteru průvod za „nechutný“.

Gollaleh Ahmadiová, poslankyně Zelených narozená v íránském Teheránu, reagovala s obavami: „Toto je předzvěst toho, co můžeme očekávat 9. května. V Berlíně nesmíme tolerovat válečnou fašistickou propagandu, dnes ani nikdy jindy.“ Devátého května Rusko slaví kapitulaci hitlerovského Německa na konci druhé světové války v roce 1945.

„Jsem zděšená. Ospravedlňují tedy tito lidé zvěrstva a válečné zločiny? Využívají zde práva demonstrovat, které je lidem v Rusku upíráno, aby projevili solidaritu s nelidským diktátorem? Je mi špatně,“ uvedla Derya Türková-Nachbaurová, poslankyně sociální demokracie.

Tagy: