Konečně český termín, říká ekonom k válečné dani. Je třeba rozlišit Ukrajinu a inflaci

Hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS byl hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

360° (810)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) oživil ve středu myšlenku válečné daně. Hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že její zavedení by bylo dobrou zprávou zejména pro banky. Je totiž potřeba rozlišovat, kdo má mimořádně velké zisky kvůli ruské invazi na Ukrajině a kdo kvůli dlouhodobě rostoucí inflaci.

Válečnou daň české země naposledy zažily za první světové války. Týkala se hlavně prodeje vojenského materiálu. „My bychom ji zavedli v okamžiku, kdy některé firmy mají mimořádné zisky. A to ne proto, že mají nové služby, lepší produkty, více zákazníků, ale zejména kvůli vnějším okolnostem. Určitě jsem proti klasické sektorové dani,“ oživil myšlenku ve vysílání CNN Prima NEWS Stanjura.

Podle ekonoma Petra Bartoně jde o dobrou zprávu pro banky. „Nemůžeme říct, že jejich zisky jsou kvůli válce. Jsou kvůli inflaci. Pokud bude daň jen za válečnou složku, například pro energetiku by se muselo rozlišit, kolik to dělalo... Například kvůli Zelené dohodě,“ uvedl s odkazem na tzv. Green Deal, tedy podporu udržitelnosti ze strany EU.

„Válečný efekt je jen částečný, ceny rostou už více než rok. Daň by neměla zasáhnout zisky před invazí. Konečně jsme také našli český termín pro daň ze zisků, které přivál vítr,“ dodal ekonom.

Už jen válečná zní, že jsme ve válce

Plán ministra financí by se mohl dotknout třeba velkých energetických firem včetně ČEZ. Ten je ze 70 procent vlastněný státem.

„Nejsem příznivcem takových daní. Už jen ‚válečná‘ zní, že jsme ve válce. Základní problém, abychom dosáhli energetické nezávislosti, je stavba nových bloků elektráren. Ty má postavit a zaplatit ČEZ. Pokud získal nějaké peníze, mají jít do výstavby,“ nastínil rovněž v pořadu 360° bývalý ministr financí za ANO Ivan Pilný.

Souhlasil, že řada věcí opravdu není důsledkem války, energetická situace po vstupu ruských vojsk na Ukrajina podle něj jen akcelerovala. „U bank vznikají zisky kvůli inflaci. Cesta není v tom zisky odebrat, zdanění by se projevilo u zákazníků,“ varoval.

Stanjurův nápad se nelíbí ani opozici. Podle místopředsedy hnutí ANO a exministra průmyslu Karla Havlíčka jde o populistický krok, který nic nevyřeší. „A to pomíjím fakt, že to chce zavést pravicová vláda,“ kritizoval.

Tagy: