Washington se obává násilností. Kongres vyhlásí výsledky prezidentských voleb

Trump vs. Biden

Prezidentské volby v USA

Americký Kongres vyhlásí vítěze prezidentských voleb po společném zasedání obou komor, kde oficiálně sečtou hlasy sboru volitelů. Jelikož se skupina senátorů kolem Teda Cruze z Texasu zřejmě chystá neuznat výhru demokratického kandidáta Joea Bidena a vznést námitky, může se jednání protáhnout. Debaty by se mohly rozdělit do jednotlivých kongresových komor, kde se bude o sporných státech hlasovat. Ve Washingtonu se očekávají se protesty Trumpových příznivců.

Ted Cruz má ovšem malou šanci na úspěch, tvrdí Daniel Konewka ze zahraniční redakce CNN Prima NEWS. „Co může Ted Cruz plánovat v situaci, kdy poměrně jasná většina volitelů hlasovala pro Joea Bidena? Navíc v situaci, kdy už bylo v podstatě smeteno ze stolu asi šedesát stížnosti, které Trumpův tým poslal americkým soudům za účelem napadení výsledků voleb v jednotlivých státech,“ reagoval Konewka ze zahraniční redakce.

„Ted Cruz tvrdí, že jakožto správný republikán drží se svým prezidentem a nemůže dopustit, aby volby provázely nějaké pochybnosti, a proto se tedy chystá požádat o audit v Arizoně. Nicméně zvrátit ten volební výsledek je velmi nepravděpodobné. On může spíše celý ten proces prodloužit,“ vysvětlil Konewka.

Cruz kritizoval Obamu i Trumpa

Podle Konewky je Ted Cruz velmi výrazným kritikem politiky bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, ale i Donalda Trumpa. Proti němu stál v primárkách před volbami v roce 2016 a v několika státech ho dokonce porazil.

„Ted Cruz se pravděpodobně už snaží tady pro sebe ukrást nějaký prostor v rámci současné situace a možná jsme svědky třeba i začátku kampaně budoucího aspiranta na post kandidáta republikánské strany ve volbách v roce 2024,“ říká Konewka.

V nezáviděníhodné situaci se nachází také viceprezident Mike Pence, který má schůzi předsedat a poté vítěze voleb vyhlásit. Donald Trump na něj má údajně tlačit, aby Joea Bidena prezidentem neuznal. „Z toho, jak se chová Mike Pence v poslední době, mi spíš přijde, že naznačuje prezidentovi, že se bude chovat tak, jak se od něj v této situaci očekává a jak určuje americká ústava. Jeho role by v této chvíli měla být hlavně ceremoniální. On by měl potvrdit výsledek hlasování volitelů a oznámit příštího amerického prezidenta,“ předpovídá Konewka.

Mizivá šance na zvrat

Na společném zasedání se budou číst výsledky hlasování volitelů po jednotlivých státech v abecedním pořádku. Ty se nakonec sečtou a předseda jednání, jímž bude viceprezident Mike Pence, pak má vyhlásit vítěze listopadových voleb.

Při čtení výsledku jakéhokoli státu může kterýkoli kongresman vznést námitku. Předsedající ji uzná jen v písemné podobě a podepsanou jedním členem Sněmovny a jedním členem Senátu. Pokud ji obdrží, společná schůze se přeruší a obě komory se odeberou k samostatnému projednání námitky a budou o ní hlasovat. Aby mohla být uznána, musí ji potvrdit obě komory prostou většinou. Pokud bude hlasování komor odlišné, započte se původní výsledek hlasování volitelů.

Sněmovnu ovládají demokraté, zatímco v Senátu zatím vládnou republikáni. Ani někteří z nich však nehodlají námitky podpořit, americká média proto nedávají šanci Trumpovi na zvrácení výsledku voleb.

Protesty ve Washingtonu

Do Washingtonu se v souvislosti s jednáním Kongresu sjeli k protestům stoupenci dosluhujícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Ten od listopadu tvrdí, že ve volbách zvítězil, navzdory tomu, že voliči a následně volitelé přiřkli většinu hlasů Bidenovi.

Obavy z protestů a možných násilností vedly washingtonskou starostku Muriel Bowserovou k mobilizaci několika set členů národní gardy. Starostka také požádala občany, aby se vyhnuli centru města, zatímco Trump ohlásil, že na demonstraci, která má být před Bílým domem, přijde osobně.

Tagy: