Kontroly na hranicích se Slovenskem budou pokračovat. Prodloužení schválila vláda

Kontroly migrantů na hranicích se Slovenskem

Česká republika prodlouží kontroly na státní hranici se Slovenskem o dalších 45 dnů. Na tiskové konferenci po jednání vlády to ve čtvrtek oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Původně měly kontroly platit do pátku, nyní vláda schválila jejich trvání do 12. prosince. Podle Fialy kontroly fungují, nechtěl ale předjímat, zda bude potřeba opatření prodloužit i po tomto datu.

„Je to opatření, které neděláme rádi, ale ta situace to vyžaduje,“ řekl předseda vlády. Kontroly podle něj snížily nelegální migraci. „Opatření musí být v platnosti tak dlouho, jak bude potřeba. V první chvíli, kdy to situace umožní, se budeme snažit, aby hranice byly opět otevřeny,“ dodal Fiala.

Kontroly kvůli přílivu hlavně syrských běženců zavedlo Česko na hranicích se Slovenskem koncem září. Původně platily do 8. října, později je kabinet prodloužil do 28. října. Nynější další prodloužení by mělo skončit s uplynutím 12. prosince.

Vláda ve čtvrtek také schválila nařízení, podle kterého bude stovkám policistů na hranicích i nadále pomáhat až 80 vojáků a 60 celníků, uvedlo ministerstvo vnitra. Bez souhlasu EU může Česko kontroly zavést maximálně na dva měsíce. Pro případné prodloužení po 28. listopadu by byl nutný souhlas Evropské komise.

Nezbytnost pro ochranu bezpečí

„Volný pohyb osob v rámci Schengenu je výdobytek mojí generace, o který nechceme přijít. Prodloužení je dílčí a krátkodobé řešení, které je ale v tuto chvíli nezbytné pro ochranu bezpečnosti v České republice. Tuto dobu využijeme k jednání jak se slovenskou stranou, tak na unijní úrovni,“ uvedl v tiskové zprávě ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Od počátku kontrol do čtvrtečního rána policisté na hranicích se Slovenskem zkontrolovali přes 773 tisíc lidí, při tranzitní nelegální migraci odhalili 5482 migrantů. Řekl to mluvčí cizinecké policie Josef Urban. Policisté podle něj také zadrželi 74 převaděčů, za posledních 24 hodin zkontrolovali přes 37 tisíc lidí a objevili 212 běženců.

Cizinci přicházející zejména ze Sýrie využívají Česko jako tranzitní zemi, chtějí přes něj pokračovat do dalších států EU. Cesta vede přes Maďarsko a Srbsko. Místopředseda vláda pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) novinářům před jednáním vlády řekl, že se situace koordinuje i na evropské úrovni.

Počet migrantů, kteří od ledna do září vstoupili nelegálním způsobem do zemí Evropské unie po takzvané balkánské trase, se podle pohraniční agentury Frontex meziročně zvýšil o 170 procent.

Tagy: