Kopáči vltavínů drancují jižní Čechy. Od ilegální těžby je neodrazují pokuty ani hrozba vězení

Nelegální těžba vltavínů

Nelegální těžba vltavínů

Kopáči vltavínů v jižních Čechách riskují pokuty, a v opakovaných případech dokonce i vězení. S vidinou výdělku se totiž vrhají do nelegální činnosti. Lesy v okolí Ločenic a Nesměně na Českobudějovicku drancují už řadu let. Jen letos jich dopadli policisté už přes třicet.

Vltavíny se legálně těží v lomu na okraji Besednice. Najít tu lze i kousek vážící až 40 gramů. „Legální těžba musí dodržovat veškeré bezpečnostní předpisy, takže my na naší těžbě máme povrchový lom s předepsanými sklony svahů a svažováním,“ sdělil manažer muzea vltavínů v Českém Krumlově Vít Kršul.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Propustili ho z vězení, okamžitě se zdrogoval a ukradl auto. V Hradci pak prchal před policií

Nelegální kopáči vltavínů v lesích ale nechali jámy hluboké až pět metrů a také překopané kořeny stromů, které hrozí pádem. Podobných lokalit navíc přibývá. „U spousty případů se nám daří nelegální kopáče zadržet při činu, a to v rámci spolupráce s našimi kynology,“ uvedl mluvčí Policie ČR Jihočeského kraje Miroslav Šupík.

Kopáči jdou s dobou. Používají noční vidění, fotopasti a často mají i hlídače. Pracují v organizovaných skupinách i jednotlivě. Zájem o tyto tektity roste. „To je situace, kterou vyvolala poptávka po kamenech. Výskyty jsou omezené,“ řekl Kršul.

Cena za gram nerostu je závislá na jeho kvalitě – od stovek až po několik tisíc korun. V letošním roce odhalili policisté už více než třicet nelegálních kopáčů vltavínů. Poslední případ je z letošního září. „Policejní kynologové u Habří na Českobudějovicku zadrželi pachatele této nelegální těžby,“ řekl Šupík.

Ilegální těžba se u nás posuzuje pouze jako přestupek. Teprve pokud policie kopáče přistihne podruhé na stejném místě, jde o trestný čin, za který hrozí rok vězení.

Tagy:
Český Krumlov těžba Jihočeský kraj krimi vltavíny Policie České republiky okres České Budějovice vltavín Ločenice Nesměň