Vědci otestují vesmírnou obranu Země. Kosmická loď se chystá na srážku s asteroidem

Kosmická loď americké vesmírné agentury se v pondělí srazí s planetkou o průměru 160 metrů. Plánovaná kolize má vesmírné těleso vychýlit z kurzu a otestovat tak nový systém planetární obrany. Experiment má prokázat, zda by vědci dokázali Zemi ochránit před možným nárazem asteroidu. Ten by totiž mohl představovat výrazné ohrožení pro lidský život. Veřejnost může srážku sledovat živě na internetu.

Kosmická loď programu DART, vyvinutého americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA), je speciálně určená ke srážce s asteroidy. Její konstrukce a vyslání do vesmíru vyšly na 330 milionů dolarů (téměř 8,5 miliardy korun). Modul společnost vyslala do vesmíru v listopadu loňského roku z kalifornské letecké základny. Ke srážce by mělo dojít zhruba hodinu po půlnoci z pondělí na úterý, živý přenos nabízí mj. NASA na svých kanálech.

Kosmická loď míří na měsíc Dimorphos o průměru 160 metrů, na jehož objevení se v roce 2003 podílel český vědec Petr Pravec, informoval web Kosmonautix. Tento asteroid obíhá o něco větší planetku Didymos. Pečlivě propočítaný náraz, při kterém dojde ke kompletnímu zničení kosmické lodi, by měl změnit rychlost vesmírného tělesa a vychýlit jej z původního kurzu.

„Je to jako velmi složitá hra vesmírného kulečníku,“ přirovnal misi k hospodské hře astronom Alan Fitzsimmons, kterého cituje deník The Irish Times. Podle NASA nepředstavuje asteroid pro Zemi žádné ohrožení. Celá mise má pouze otestovat novou technologii.

Budoucnost planetární obrany

Naplánovaná mise má podle NASA ukázat účinnost tohoto přístupu ke zmírnění nebezpečí kolize asteroidů se Zemí. Dále pak umožní posoudit, jak technologii nejlépe aplikovat na budoucí scénáře planetární obrany. Vědcům také poskytne důležitá data týkající se přesnosti počítačových simulací ve výpočtech pohybu asteroidů.

Pokud mise skončí úspěchem, pro bezpečnost Země to bude významný posun. „Pozměnění směru asteroidu je daleko bezpečnější než hollywoodské představy o jeho odpálení pomocí výbušnin,“ zhodnotila možnosti záchrany planety Catriona McDonaldová, doktorandka z University of Warwick, v narážce na legendární film Armageddon.

Experiment zaštiťuje Úřad pro koordinaci planetární obrany, který administrativně spadá pod NASA. Vědci z úřadu již dlouhodobě monitorují možná nebezpečí pro Zemi. Pod jejich gesci spadá identifikace potenciálně nebezpečných objektů, vývoj varovných systémů či koordinace krizových scénářů s americkou vládou.

Tagy: