Centrální bankéři světa chytili zlatou horečku. Česko už má v drahém kovu 50 miliard

Centrální banky hned několika zemí světa v posledním roce nakupují rekordním tempem zlato do svých rezerv. Vedle Číny nebo Turecka patří mezi největší střadatele také Česká republika, píše CNBC. K nákupům navíc dochází v době aktuální zlaté horečky, která vynesla hodnotu trojské unce kovu přes metu 50 tisíc korun.

Zlatá horečka stoupá a centrální banky po celém světě plní své sejfy blyštivým kovem. Zlato po staletí plnilo funkci platidla či rezervní měny, to je sice dávno pryč, ale i po pádu zlatého standardu představuje kov bezpečnou investici, která je výkonná zejména v časech ekonomických krizí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlatá horečka v Kašperských Horách? Některé firmy chtějí obnovit těžbu, žádají o průzkum

A jako uchovatele hodnoty nevnímají zlato jen investoři, ale i celé státy. Poslední rok se proto nesl ve znamení překotného nakupování zlatých cihel. Možná překvapí, že Česko se v tomto závodu umístilo na předních příčkách.

Vůbec nejrychlejším tempem si pořizuje zlato Čína. Peking nakupuje zhruba deset tun drahého kovu každý měsíc a celkem už jej má v pokladnici přes 2 250 tun. Informoval o tom web Světové rady pro zlato.

Za celý minulý rok nakoupila Čína přes 224 tun zlata. Hned za ní skončilo Polsko (130 tun za rok), Singapur (76 tun za rok), Libye (30 tun zlata za rok). A poté již následuje Česká republika, která loni pořídila do rezerv téměř 19 tun zlata (celkem má přes 32 tun). Česká národní banka navíc v nákupech dále pokračuje a za rok zvýšila objem rezerv o více než 170 procent.

Mezi další pilné kupce nejpopulárnějšího kovu světa patří Turecko, Indie, Kazachstán, Jordánsko, Irák nebo Katar. Při poptávce po zlatě se tak snoubí zájmy ekonomicky stabilních států i zemí, které chtějí nákupem zlata vyvážit svou slabou měnu.

Na první pohled může být překvapivé, že mezi předními kupujícími nejsou Spojené státy. Pravdou ale je, že USA jsou naprosto bezkonkurenčně největším vlastníkem zlata na světě a zřejmě nemají potřebu své rezervy tak překotně navyšovat. Zvláště v době relativně silného dolaru.

Americká centrální banka má v rezervách neuvěřitelných 8 100 tun zlata. Z toho asi sedm tisíc tun skladuje ve Federální rezervní bance v New Yorku.

Zlato rekordně posiluje

K překotným nákupům zlata dochází v době, kdy cena drahého kovu na burze po dlouhých letech ožila. Hodnota prorazila hranici 50 tisíc korun za trojskou unci a nadále osciluje kolem této pro investory pozitivní mety.

To znamená, že Česko, které drží zhruba milion trojských uncí, má teď ve zlatě uloženou hodnotu 50 miliard korun.

Web CNBC navíc upozornil, že podle expertů by se cena zlata mohla vyhoupnout v přepočtu minimálně k hranici 54 tisíc korun za trojskou unci.

VIDEO: O zlatě byla řeč i v pořadu Byznys

Tagy: