Kovanda: I politici pracují, vyšší mzdy jim přeju. Spíš by měli odstoupit, říká odborář

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek (vlevo) a ekonom Lukáš Kovanda.

Protichůdné názory v otázce zvyšování platů politiků mají ekonom Lukáš Kovanda a místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek. „Navýšení jejich platů je přeceňované, z hlediska rozpočtu je to plivanec v moři,“ reagoval ekonom s tím, že i politici jsou lidé, kteří pracují, a vyšší mzdy jim přeje. Samek je opačného názoru: „Jiným platy škrtnou, sobě přidají. To je na odstoupení.“

Společností v posledních dnech rezonuje zejména otázka zvyšování či nezvyšování platů politiků nebo třeba soudců. Vláda Petra Fialy (ODS) odmítla návrh na zmrazení platů politikům od expremiéra Andreje Babiše (ANO) a chystá vlastní variantu. Tu ale logicky do ledna schválit nestihla, a tak se politikům od 1. 1. zvýšily platy o šest procent.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je tento krok přeceňovaný. „Z hlediska rozpočtu jde o plivanec v moři. Jedná se o symbol. Politici jsou také lidmi, kteří pracují. Že nyní dostanou politici a zákonodárci přidáno, je myslím jedno. Já bych jim to i přál, myslím, že budou motivováni k lepším výkonům,“ podotkl.

„Nevím, proč je zvyšování politických platů pro odbory takovým trnem v oku. Od odborů je to populistické nadbíhání si veřejnosti a bulvarizace tématu. Zastavit nebo zmírnit by se mělo plošné přidávání. To je to, co přinese udržitelnost financí,“ pokračoval.

Místopředseda odborů Samek však nesouhlasil. „Jedná se o věc elementární etiky. Když nachytali bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymulu bez roušky, donutili ho odstoupit. Nyní, když škrtnete lidem platy, politici si přidají. Vždyť i to je na odstoupení. Nejde o populismus,“ hájil se Samek. Podle něj by se v době, kdy je stát v krizi, mělo ke všem přistupovat stejně a neselektovat napříč profesemi.

Vláda státním pracovníkům v některých sektorech navýšila mzdy o několik procent. Například policistům nebo vojákům přilepší o šest procent, učitelům jen o dvě procenta. Řada pracovníků však žádné přilepšení neobdrží. „Lidé z úřadů práce, zdravotnictví, oblasti hygieny a dalších se podílí na řešení aktuálních problémů. Ti mají dostat buď velmi málo, nebo vůbec nic. A to v situaci, kdy vláda zvýšila například počet ministrů, místopředsedů a navýšila si platy,“ argumentoval Samek.

Kovanda však připomněl, že v posledních šesti letech zaznamenali zaměstnanci placení z veřejných peněz navýšení platů opakovaně. „Na to se zapomíná. Navíc si přilepšili zrušením superhrubé mzdy a navýšením slev na daních. Lidé si přilepšili tak, jak historie Česka nepamatuje,“ uzavřel.

Tagy: