Kovanda: Na zvyšování daní dojde dříve nebo později. Nynější krize není tak dramatická

Ekonom Lukáš Kovanda

Partie PLUS (47)

Současná ekonomická krize spjatá s energetikou a potažmo i dalšími dopady války na Ukrajině ještě není tak dramatická. Ve vysílání Partie PLUS na CNN Prima NEWS to prohlásil ekonom Lukáš Kovanda. Ten zároveň varoval, že dramatický může pro řadu lidí být následující rok. Mimo to dodal, že zvyšování daní, o kterém aktuálně hovoří ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), dříve či později stejně přijde. Jurečka aktuálně pro takový krok nemá v koalici podporu.

Kovanda připomněl, že současná koalice dlouhodobě tvrdila, že ke zvyšování daní nepřistoupí. „Vláda se chytla do pasti. Dlouhodobě říkala, že daně zvyšovat nebude. Říkala to kategoricky, říkal to i premiér (Petr Fiala z ODS, pozn. red.),“ připomněl ekonom. Vzhledem k tomu, že Jurečka takto hovoří už delší dobu, je podle Kovandy patrné, že v koalici panuje zásadní rozpor.

Jurečka před několika dny v rozhovoru pro web Novinky.cz zopakoval, že je nutné přistoupit ke zvyšování daní. Podobně mluvil už začátkem listopadu. Konkrétně se chce vrátit k progresivnímu zdanění fyzických osob. Proti je ale zejména ODS.

Podle Kovandy je zvyšování daní nevyhnutelné. „Ekonomové tuší, že dříve nebo později na to zvyšování daní dojde,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank. Tato situace by dle jeho názoru přišla tak jako tak, je ale umocněná energetickou krizí a válkou na Ukrajině.

Kvůli špatné ekonomické situaci je vláda velmi často slovně ostřelována z řad opozice a proti Fialově kabinetu se konají protesty. „Krize není tak dramatická, ale přesto je velice brzy nechat se ukolébat,“ poznamenal Kovanda. Podstatně horší situace může ale přijít již velmi brzy. „Příští rok bude z hlediska dopadu na peněženky náročný,“ varoval ekonom.

Možnosti ČNB

Lidé jsou dlouhodobými tvrzeními o špatné situaci, zejména pak rostoucí inflací, již dost postrašení, míní komentátor Týdeníku Euro Petr Fischer. Zároveň však uvedl, že vláda na krizi víceméně reagovala slušně. Vytkl jí pouze pár věcí. „Vláda se zpočátku rozhodovala, jakou cestou půjde a trvalo jí to hrozně dlouho,“ má jasno Fischer. Stejně tak je podle jeho mínění velkým problémem nedostatečné fungování sociálního systému

Pesimisticky pak vidí následující týdny, kdy by krize mohla zasáhnout až třetinu českých domácností. „Tady se vláda musí připravit na ještě větší míru pomoci,“ řekl v pořadu Partie PLUS komentátor. Pomoc bude třeba adresná pro nejhůře zasažené skupiny obyvatel, dodal Fischer.

„Bylo by dobré, kdyby Česká národní banka ukázala několik důrazných kroků, že chce s inflací bojovat jinak než intervencí na devizovém trhu nebo výzvami, aby lidé více spořili. Aby úroky ještě několikrát zvedla tak, že možná dojde k zabrzdění ekonomiky. Pro lidi je důležitější, že budou mít v peněžence měnu, které mohou věřit, a která se nebude on-line znehodnocovat,“ míní komentátor.

Tagy: