Kovanda: Sama EU klimatickou změnu nezbrzdí. Střílíme se do nohy a lepší ovzduší mít nebudeme

Ekonomové Vladimír Pikora a Lukáš Kovanda

360° 6.11.2023

Emisní povolenky jsou problém už několik let a ani současný kabinet s nimi nechce nic dělat. Podle ekonoma Lukáše Kovandy tím vláda nesplnila svůj slib z dob, kdy byla v opozici, a to se nyní projevuje. „Firmy budou pod stále větším tlakem a zatím to vůbec nikdo neřeší. Mám z toho velkou obavu,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Když byly vládní strany v opozici, zaklínaly se tím, že pojedou do Bruselu a vyjednají pozastavení, nebo zjemnění programu emisních povolenek. Ale to se nestalo a my to před sebou pořád valíme jako hroudu,“ uvedl Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS. „Z té hroudy navíc jednou za čas něco odpadne – teď je to například zvýšení regulované složky elektřiny o 71 procent. Ale bude toho na nás padat víc a víc,“ doplnil.

ČTĚTE TAKÉ: Z bláta do louže. Evropa už za plyn neplatí Rusku, ale teroristům z Hamásu, upozornil Kovanda

Co se týče emisí, nejsou v jiných koutech světa tolik ambiciózní jako Evropa. A to pro ni může znamenat problém. „Asie nebo Spojené státy nám kradou podíl na trhu. My ho ztrácíme, a tím i pracovní místa. Zalepujeme to dluhem, který samozřejmě zaplatí budoucí generace,“ dodal ekonom.

Evropa planetu se svými celkovými osmi procenty emisních plynů nezachrání. „I když to srazí na nulu, proces klimatické změny tím nejen nezvrátí, ale ani nezbrzdí,“ uvedl Kovanda, podle kterého se s emisními povolenkami střílíme do nohy: „Všechno zdražujeme, ale co za to dostáváme? Ani to lepší klima, pokud nedojde k součinnosti Číny.“

S Kovandou souhlasil ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Pikora. „Řada z problémů, které vidíme, je dána tím, že chybí nějaká celoevropská vize, která bude jiná než Green Deal,“ řekl. „Potom se divíme, že se zvyšuje regulovaná část ceny energií. Najednou si říkáme, že možná nebudeme konkurenceschopní a budeme muset zredukovat průmysl,“ dodal Pikora.

„Firmy budou pod stále větším tlakem a zatím to vůbec nikdo neřeší. Mám z toho velkou obavu,“ doplnil Kovanda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Emise, migrace i koronavirus. Ursula von der Leyenová promluvila o stavu Unie

Tagy: