Z bláta do louže. Evropa už za plyn neplatí Rusku, ale teroristům z Hamásu, upozornil Kovanda

Z Ruska nyní proudí do Německa jen 40 procent kapacity plynovodu Nord Stream 1. Může to mít drsný dopad i na Česko.

Po odstřižení Evropy od Ruska se klíčovým dodavatelem zemního plynu na starý kontinent stal Katar, který je vrchním sponzorem Hamásu, upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Kovanda a zdůraznil paradox situace, kdy „Evropa už neplatí Rusko, ale teroristy z Hamásu“.

Dopady konfliktu na Blízkém východě v tuto chvíli podle ekonoma ještě tolik nepociťujeme, jelikož trvá příliš krátkou dobu. „Řidiči si u čerpacích stanic navíc připlatí pár desítek haléřů a lidé, kteří mají doma zlaté cihličky nebo zlaté mince, se mohou radovat z toho, že je zlato o něco dražší. Ale to je tak všechno,“ shrnul Kovanda.

ČTĚTE TAKÉ: Inflace ještě poroste, míní Středula. Šéf Hospodářské komory varuje před deficitem energií

Z dlouhodobého hlediska na nás ale podle něj číhají velké hrozby, jelikož Evropa se po odříznutí od Ruska stala závislou na zemním plynu z Kataru: „Nizozemsko a Francie podepsaly dlouhodobé kontrakty na dodávky katarského plynu, to jsou sedmadvacetileté kontrakty, Německo má od loňska patnáctiletý kontrakt,“ podotkl a zdůraznil, že Katar je jedním z hlavních sponzorů teroristické skupiny Hamás, takže Evropa si v závěru příliš nepomohla – lidově řečeno by se dalo říct, že to bylo „z bláta do louže“.

„Navíc hrozí, že Katar může rozehrát nějakou geopolitickou partii a v jistém momentu říci, že pokud tedy Evropa bude nadále na straně Izraele, třeba v případě nějaké vleklé války, tak že vypne své kohoutky,“ varoval.

Ekonom Petr Bartoň však dodal, že by „mírnil tuto skepsi vůči možnosti někomu utáhnout kohoutky“ a upozornil, že díky tomu, že Evropa za poslední dobu vybudovala, a stále buduje, terminály na zkapalněný plyn, tak toto riziko eliminovala a plyn v budoucnu můžeme dostávat v podstatě od kohokoliv.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrozí nedostatek ropy, s maržemi se neustále kouzlí. Ceny paliv opět porostou, varoval Kovanda

Tagy:
Lukáš Kovanda Katar Petr Bartoň Rusko ekonomika Blízký východ Izrael bezpečnostní hrozba závislost na plynu