Kovanda: Zbrojení je cestou k míru. Expertka zmínila paradox obhajoby výdajů před občany

Ekonom Lukáš Kovanda a viceprezidentka Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Kristýna Helm

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (9)

Čím více zbraní budeme mít ve skladech, tím je větší pravděpodobnost, že odradíme nepřítele, řekl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Velké zbrojení je podle něj cestou k míru, a proto by se výdaje na obranu mohly zvýšit. Viceprezidentka Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Kristýna Helm ale podotkla, že zvyšování výdajů na obranu se těžko obhajuje u občanů, protože se kupuje něco, u čeho se doufá, že se nikdy nepoužije.

Vláda loni prosadila do zákona, že Česko musí každoročně vydávat dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) na obranu, což vyžaduje členství v NATO. Podle ekonoma Lukáše Kovandy by se ale do obrany mohlo investovat i víc. „Nelze se dívat pouze na to, že chceme zbraněmi rozpoutávat válku a na někoho útočit. Na zbrojení je třeba se dívat také z druhého efektu, a to je odstrašení. Zkrátka čím více zbraní budeme mít ve skladech, byť je třeba, ani nemusíme nikdy použít, tím je větší pravděpodobnost, že odradíme nepřítele,“ popsal Kovanda v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Ukrajinu jsme neposlali nic, co by nám chybělo, tvrdí Černochová. Rýpla si i do Babiše

To, že zbraně mají i odstrašující efekt, je podle něj potřeba neustále opakovat. „Neustále slyšíme: ‚Proč zbrojit? Vy chcete válku, vy nechcete mír.‘ Ale takhle to nefunguje, právě velké zbrojení je cestou k míru. Pokud zbrojení slouží odstrašení, tak je mírotvorné,“ sdělil Kovanda. Podle něj je ale problémem to, že vlády sice zadávají zakázky, ale banky je nechtějí financovat. „Stále žijí v zajetí písmen ESG a hledí na to, aby byli environmentálně zodpovědní. Ale válka je za humny. Bohužel zbrojní výroba má vysoké emise skleníkových plynů. S tím se nic nedá dělat, musíme to překousnout a zkrátka více investovat,“ míní ekonom.

S tím, že investice do obrany jsou i prevencí války, souhlasí také viceprezidentka Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Kristýna Helm. „Je to ale i paradox. Vy si vlastně kupujete něco, co doufáte, že nikdy nepoužijete. Proto je velice těžké ty výdaje obhájit i u běžné populace,“ popsala Helm.

Zvýšení výdajů nevylučuje ani ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Pokud se nám bude v budoucnu ekonomicky dařit a budeme mít připravené projekty, jsem připravena přijít do vlády s návrhem na navýšení rozpočtu. Dvě procenta jsou minimum, to není strop, to je podlaha,“ řekla ministryně.

Tagy: