Kraje jsou opevněné gubernie místních politiků, říká bývalý premiér Pithart

Petr Pithart

Kraje v České republice existují už dvacet let. Současný prezident Miloš Zeman, který u jejich vzniku stál, opakovaně říká, že jejich zřízení je jedna z jeho největších politických chyb. Skutečně nemá existence krajů smysl? A proč jich máme právě čtrnáct? O tom hovořil host pořadu K věci Marie Bastlové první český polistopadový premiér a bývalý předseda Senátu Petr Pithart.

„Po listopadu 1989 byl Federálním shromážděním i Českou národní radou slavnostně vyhlášen závazek, že se vracíme k zemskému zřízení, které bylo zrušeno 1. ledna 1949 jako brutální akt, protože šlo o historické celky a lidé mají šanci cítit se součástí nějaké historie, tradice… Tento slib nebyl dodržen,“ řekl Pithart.

Na jaře 1992, kdy Pithartova vláda usilovala o obnovení zemského zřízení, panovala mezi ústavními činiteli panika, že se neodtrhne jen Slovensko, ale i Morava. „To bylo naprosto absurdní. Vláda dobře věděla, že je nesmysl, aby se v novém dualismu Morava odtrhla od Čech,“ uvedl Pithart.

Ke schvalování krajů došlo v roce 1997. Návrh tehdy připravila ČSSD. „Když se hlasovalo, ráno se nevědělo, jestli krajů bude osm, devět, čtrnáct, v jedné variantě 27. Prostě se řeklo, že se bude hlasovat tak dlouho, až se dosáhne ústavní většiny 120 hlasů. To je ale iracionální. Výsledek přitom zasahuje do každodenního života občana víc než dělba moci u nejvyšších orgánů,“ zdůraznil Pithart.

Rozdíly mezi chudšími kraji a Prahou se zvětšují

Kraje jsou v dnešní době podle Pitharta spíš „politické pevnosti kolem pražského centra“. „Jde o gubernie místních politiků, kteří mají samozřejmě čáku dosáhnout až do Prahy. Tyto silné osobnosti jsou konkurencí ústředí,“ řekl Pithart. Zároveň nepředpokládá, že by se systém současného územního rozdělení Česka v dohledné době změnil a nevidí ani příliš šancí na obnovení zemského zřízení.

Bývalý premiér to považuje za újmu pro českou historii i pro občany. „Zemská hranice Čechy–Morava je v Evropě snad jedna z nejstabilnějších hranic, o kterou se nikdy nevedly žádné spory. Mě to přímo bolelo, ale viděl jsem, že lidé o zemském zřízení, o nějakém království, (Moravském) markrabství nemají ani ponětí,“ dodal Pithart.

Podle Pitharta je také problém, že jednotlivé kraje mají malé pravomoci. „Česká republika je jeden z nejcentralizovanějších států v Evropě. Největší malér je, že to o sobě neví. Praha se hned stala daleko nejbohatším krajem a rozdíly mezi chudšími kraji a Prahou se zvětšují. Kohezní fondy, které by je měly zmenšovat, nefungují. Pokládám to za obrovskou křivdu,“ uvedl Pithart.

Aby se kraje mohly zvelebovat, navrhuje Pithart posílit jejich pravomoci a dát jim možnost disponovat s většími penězi než dosud.

Tagy: