Jsi směšná. Krasobruslařka spadla a ocitla se pod palbou „svých“ Číňanů

Jak málo stačí k tomu, aby se sportovec stal národním nepřítelem. Minimálně podle reakcí na sociálních sítích to tak vypadá. Čínská krasobruslařka Ču I upadla v týmové soutěži na olympijských hrách v Pekingu a spustila tím smršť urážek ze strany domácích fanoušků. Za zlostí stojí to, že příznivci ji neberou jako „svoji“ závodnici, protože se narodila v USA v Kalifornii.

Teprve 19letá Ču I nebude na svoji olympijskou premiéru vzpomínat v dobrém. Ani ne tolik kvůli chybě při své jízdě v krátkém programu a následnému pádu, ale hlavně kvůli tomu, co následovalo. Ověřila si, že u čínských fanoušků není populární.

V totalitním státu jsou sociální sítě jako Twitter či YouTube zakázány, a tak místní používají platformu Weibo. Právě na ní se poté, co mladá závodnice nezvládla dopad po skoku a narazila do mantinelu, začal ohromnou rychlostí šířit hashtag #ČuIupadla. Vidělo ho kolem 200 milionů uživatelů, než byl cenzurován.

Kvůli zaváhání získala krasobruslařka skóre pouhých 47,03 bodu. Kvůli tomu tým Číny spadl z průběžné třetí pozice na páté místo. Mezi ženami byla Ču I jednoznačně poslední.

A nešlo pouze o zmiňovaný hashtag. „Styď se, Ču I,“ napsal jeden uživatel. „Tvůj výkon byl směšný,“ zněl další komentář. Jiný říkal: „Jak se opovažuješ reprezentovat Čínu? Nestačíš ani na amatéry.“

Jsem naštvaná a v rozpacích

Proč tolik negativna kvůli jednomu pádu? Už před olympiádou nebyla Ču I miláčkem národa a v očích mnoha Číňanů zastávala pozici vetřelkyně. Nelíbilo se jim, že dostala místo v týmu na úkor krasobruslařek pocházejících přímo z asijské země. Kritizovaná žena se v roce 2002 narodila v Kalifornii jako Beverly Zhu čínským rodičům. O 16 let později se rozhodla zbavit amerického občanství a šla reprezentovat právě Čínu už s novým jménem. Jejím cílem bylo představit se na hrách v Pekingu.

Stala se součástí programu, který lákal špičkové sportovce ze zahraničí a měl vést k co největšímu počtu medailí. Kdyby Ču I věděla, co nastane, možná by raději nadále měla americký pas.

„Jsem naštvaná a trochu v rozpacích,“ utírala si slzy při rozhovoru krátce po vystoupení, aniž by ještě věděla, co se na internetu spustilo za bouři. „Myslím, že jsem cítila velký tlak, protože vím, že všichni v Číně byli dost překvapeni, že jsem ve výběru. A já jsem jim opravdu chtěla ukázat, co umím. Ale bohužel se mi to nepovedlo.“

Lidem také vadí, že Ču I navzdory svým kořenům nemluví plynně čínsky. „Než začne mluvit o vlastenectví, ať se napřed pořádně naučí jazyk,“ kritizoval ji uživatel sítě Weibo.

Totálním kontrastem krasobruslařky je jiná naturalizovaná čínská olympionička Eileen Gu. I tato freestyle lyžařka je rodačkou z USA, ale v Číně je nesmírně oblíbená. Už jako malá trávila v zemi letní prázdniny a dokonale ovládá mandarínštinu. Gu má na Weibo 1,9 milionu sledujících a stala se jednou z hlavních čínských tváří probíhajících olympijských her. A pondělní debut 18leté reprezentantky v disciplíně big air je v zemi více než očekávanou událostí. Zkrátka dvojí metr.

Nedá se předpokládat, že by vznikl nějaký hashtag #EileenGuupadla, ať se stane cokoliv.

Tagy: