Kratke zobaky? Vědci odhalili klíč ke spokojenému soužití dvou opičích druhů

Vědci zkoumající primáty v brazilské Amazonii přišli s převratnou studií. Zjistili, že dva rozdílné druhy tamarínů se spolu ve sdíleném životním prostoru dokáží naučit „nářečí“, díky kterému se dorozumívají. Pomáhá jim to v udržení dobrých sousedských vztahů.

Výzkumníci v Amazonii pozorovali chování patnácti skupin dvou rozdílných opičích druhů, tamarínů pestrých a tamarínů žlutorukých. Tamaríni pestří patří mezi kriticky ohrožené druhy a vyskytují se především v okolí brazilského města Manaus. Na severu Brazílie žijí i četné populace tamarínů žlutorukých.

Vědci porovnávali nahrávky volání zástupců těchto dvou druhů ze tří oblastí – z místa, kde žijí jen tamaríni pestří, z místa, kde žijí jen tamaríni žlutorucí, a z místa, kde se vyskytují oba druhy. Díky analýze zjistili, že tamaríni žlutorucí žijící ve sdílené oblasti si osvojili volání svých sousedů. „Volání tamarínů žlutorukých se přibližovalo volání tamarínů pestrých. Domníváme se, že je to proto, že spolu sdílejí prostor a jsou blízce příbuznými druhy. Jelikož se stravují podobně a mají podobné požadavky na životní prostor, zřejmě spolu soupeří o zdroje,“ uvedl jeden z autorů studie, evoluční biolog Jacob Dunn z Anglia Ruskin University. „Abyste mohli regulovat neshody o teritorium, musíte si rozumět. Tyto dva druhy se dorozumívají hodně podobným jazykem, ale musí být schopny porozumět nářečí toho druhého,“ dodává.

Otázkou k dalšímu výzkumu zůstává, proč jsou adaptivnější právě tamaríni žlutorucí, kteří svá volání upravují. Dunn se domnívá, že by to mohlo být tím, že jakmile jde o teritorium jsou mnohem vokálnější než tamaríni pestří.

Tagy:
Brazílie komunikace Amazonie výzkum primáti Anglia Ruskin University brazílie amazonie Manaus