Krize je ozdravná, říká poradce premiéra. Zastropování cen jídla pokládá za socialismus

Poradce premiéra Petra Fialy (ODS) a ekonom Štěpán Křeček

K věci (1012)

Energie, nájmy i potraviny. V Česku zdražuje takřka vše. Vláda proto přichází s opatřeními, kterými se snaží občanům pomoci. Přesto se někteří ptají, proč kromě zastropování cen elektřiny a plynu kabinet Petra Fialy (ODS) nepřistoupí i k zastropování cen potravin. Hlavní důvod v pořadu K věci uvedl vládní ekonomický poradce Štěpán Křeček – nic by v obchodech nezbylo.

„Krize je ozdravná a díky ní inflaci porazíme,“ prohlásil Křeček. Jenže takové argumenty mnohé občany v současné době neuklidňují. Ekonom a poradce předsedy vlády proto uvedl, že u některých položek, které skokově zdražily, dojde k cenové korekci.

„Vysoká inflace je způsobena tím, že toho nakupujeme příliš, máme velkou spotřebu. Jak se snižují reálné příjmy, začínáme šetřit. Vidíme to i na tržbách obchodníků. S tím, jak se bude poptávka utlumovat, tak můžeme skončit v recesi. Ta však přinese to, že se inflace zkrátí a my budeme moci najet na standardní dvouprocentní růst cen,“ vzkázal.

Pozor na zastropování

Přesto se mnozí ptají, proč vláda neschválí například zastropování cen potravin, byť třeba jen na určitou dobu. Důvod, proč k tomuto kroku kabinet premiéra Fialy nepřistoupil, Křeček obhajoval se slovy: „K zastropování cen energií jsme se rozhodli, protože se jednalo o zběsilý vývoj cen. Ostatní ceny v ekonomice bychom však stropovat rozhodně neměli.“ A následně také dodal proč: „Na jedné straně – jakmile přijde cenová regulace, přijde nedostatek. Už jsme to zažívali v minulém režimu, kdy administrativně byly nízké ceny, ale v obchodech pak nic nebylo. Banány, toaletní papír... bylo to způsobeno zastropováním. Proto cenový strop není cesta.“

Doplnil, že je nutné zachovat základní princip tržní ekonomiky s tím, že možná bude zboží dražší, ale aspoň bude v obchodech dostupné pro každého. „Stejně jako pohonné hmoty. Když jejich cenu některé země zastropovaly, tak jich byl mnohdy nedostatek,“ uzavřel ekonom.

Jak dlouho by Česko mohlo být v recesi? A proč by Křeček zvyšoval minimální mzdu? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu. Rozhovor si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: