Krejčíková slovy o roce 1989 rozbrečela Navrátilovou. A dala naději Číně, píše Murray

Pokud někteří čeští fanoušci při sledování vítězného projevu tenistky Barbory Krejčíkové po finále Turnaje mistryň zatlačovali slzy, nešlo se ničemu divit. Publiku v mexické Guadalajaře 17. listopadu přiblížila, co se v tuzemsku stalo přesně před 32 lety a jak je důležité mít možnost žít svobodně. Podle bývalé světové jedničky Andyho Murrayho jsou silná slova české hvězdy určitou nadějí, že se situace změní i v Číně, která je nyní podezřelá z umlčení hráčky Pcheng Šuaj.

„17. listopadu 1989 byli Češi a Slováci jeden národ a měli jsme velmi statečné studenty a občany, kteří vyšli do ulic a demonstrovali proti nedemokratickému režimu, který u nás tehdy byl,“ prohlásila Krejčíková ve středu v Guadalajaře. Za ní stála spoluhráčka Kateřina Siniaková, které se v očích leskly slzy, ale také legendární Martina Navrátilová. Ta pak slzy nestíhala utírat.

„Aby všichni rozuměli, co se tehdy dělo, máme tu Martinu Navrátilovou, která byla donucena emigrovat z Československa kvůli režimu, jenž u nás tehdy byl. Jsem ráda, že tento režim už tady není a můžeme žít svobodně. Ráda bych všem poděkovala za to, co udělali a jak byli stateční. Jsem velmi pyšná na to, že jsem z České republiky,“ pokračovala Krejčíková.

Její projev byl skutečně z jiného soudku, než bývají proslovy po turnajovém vítězství. Nestává se často, že by se hráčky a hráči v děkovné řeči věnovali nečemu jinému než tenisu, rodině, přátelům, případně historkám z turnaje. I proto slova letošní šampionky z Roland Garros ve dvouhře i čtyřhře a olympijské vítězky tak silně zarezonovala.

Zaregistroval je i trojnásobný grandslamový vítěz a bývalý hráč číslo jedna žebříčku ATP Andy Murray. Proslov sdílel na svém Twitteru. A zároveň ho spojil s aférou, která v posledních dnech hýbe nejen tenisovým světem.

Panuje totiž strach o život čínské hráčky Pcheng Šuaj, která na začátku listopadu obvinila na sociální síti Weibo bývalého významného komunistického funkcionáře Čang Kao-lia ze sexuálního napadení a od té doby se na veřejnosti neobjevila. Přidaný příspěvek zmizel z internetového prostoru po pouhé půlhodině.

V týdnu Čína uvedla, že Šuaj poslala dopis, ve kterém uvádí, že slova o sexuálním zneužívání nepsala ona a že je v pořádku. Jenže prakticky nikomu se nechce věřit tomu, že vzkaz byl pravý, a obavy se jen prohloubily.

„Momentálně netušíme, kde se Pcheng Šuaj nachází. Ale tahle řeč budiž připomínkou a nadějí, že věci se v budoucnu mohou změnit,“ napsal Murray k videu s projevem Krejčíkové.

Na nejasnosti kolem tenistky, o které nyní nikdo nic neví, může Čína doplatit. Asociace WTA prostřednictvím svého šéfa Stevea Simona uvedla, že v případě neustávajících kontroverzí v kauze Pcheng Šuaj nemá problém zrušit turnaje, kterých je na příští rok v této asijské zemi naplánovaných hned deset včetně prestižního finále sezony – Turnaje mistryň. A že finančních komplikací se v případě odebrání pořadatelství nebojí v porovnání se strachem o život 35leté ženy.

„S přihlížející Navrátilovou zazněla drásavá slova od Barbory Krejčíkové. O tom, jak moc se zlepšil život Čechů po pádu komunismu v roce 1989. Ať už záměrně, či nikoli, tenhle vzkaz perfektně sedne k současnému povstání ženského tenisu proti Komunistické straně Číny,“ podotkl jeden z nejznámějších tenisových novinářů píšící pro New York Times Ben Rothenberg.

Tenisové hvězdy včetně Naomi Ósakaové, Sereny Williamsové, Novaka Djokoviče i Petry Kvitové bombardují sociální sítě hashtagem #WhereIsPengShuai (Kde je Pcheng Šuaj), čímž vytvářejí na Čínu tlak. Důkaz o tom, že je čínská hráčka v pořádku, chce už rovněž Organizace spojených národů.

Tagy: