Křižovatka pro Slovensko. Atentát na Fica může přinést tvrdší cenzuru i řetězit násilí

Slovenská vlajka (ilustrační snímek)

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica

Slovensko po atentátu na premiéra Roberta Fica stojí na křižovatce. Buď se podaří mimořádně napjatou náladu ve společnosti utišit, anebo se roztočí další kolotoč násilí. Na Slovensku se bojí příchodu cenzury, Evropa se pak podle expertů děsí propuknutí otevřeného konfliktu.

Šok pro celý svět. Premiér Robert Fico šel na setkání s občany, které se ale změnilo na boj o přežití. Atentátník si jej slovy „Robo, pojď sem“ přivolal až k sobě a vytáhl zbraň. Padlo pět výstřelů. A Slovensko se změnilo.

Fico v nemocnici bojuje o život, podle lékařů je z nejhoršího venku. Do toho nejhoršího ale dost možná teprve začne padat slovenská společnost. Ta je polarizovaná už dlouho. Ostatně po každých volbách v kterémkoli státě je jedna strana spokojená a druhá ne. Na Slovensku je to ale jiné, hlubší.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francie, Itálie i Československo. Atentátníci útočili na evropské politiky noži i pistolemi

Napětí ve společnosti eskalovalo i ve chvíli, kdy se na tiskové konferenci krátce po atentátu okamžitě začalo s hledáním viníka. Tím podle některých nebyl střelec, ale politici a média.

Vyhrožování cenzurou

„Chci vyjádřit těžké znechucení nad tím, co jste tu páchali za poslední roky, vy, liberální média a politická opozice. Jakou nenávist jste vůči Robertu Ficovi šířili. Stavěli jste mu šibenice,“ řekl místopředseda slovenského parlamentu Ľuboš Blaha ze Směru. Za konkrétní viníky označil expremiéra Igora Matoviče z hnutí Slovensko (dříve OLaNO; pozn. red.) nebo lídra opozice Michala Šimečku z Progresivního Slovenska.

Z hlediska dalšího vývoje Slovenska ale byla možná ještě mrazivější slova Andreje Danka, šéfa koaliční Slovenské národní strany (SNS). „Budou tu změny. Změny ve vztahu k médiím. Věřím, že i s novým prezidentem a Robertem Ficem uděláme zákonné změny jako u RTVS. Nyní vám garantuji, že už se nebudeme upejpat,“ přidal se k Blahovi zmíněný Danko.

Web Aktuality.sk mezi jinými informoval, že v dubnu slovenská vláda schválila transformaci veřejnoprávních médií. Slovenská televize a rozhlas STVR má nahradit dosavadní RTVS. Opozice míní, že jde o krok vedoucí k cenzuře a upevnění moci vládnoucí koalice, která si bude moci dosadit nového a především loajálního šéfa veřejnoprávního média, a v případě potřeby jej bez větších problémů i odvolat.

PODÍVEJTE SE na tiskovou konferenci slovenské vládní koalice po atentátu na Roberta Fica:

Neúspěšný kandidát v prezidentských volbách a zároveň aspirant na člena Soudní rady Štefan Harabin pak přišel s dalším názorem, co by vláda měla dělat. „Je načase dát do pořádku veřejnoprávní média, zahraniční agenty v mimovládkách (neziskové nevládní organizace; pozn. red.) a podat návrh na rozpuštění strany Progresivní Slovensko, které spolu se stranou OLaNO (dnes hnutí Slovensko) nese za tento stav politickou zodpovědnost,“ napsal někdejší ministr spravedlnosti a šéf Nejvyššího soudu Slovenska na sociální síti Telegram.

Radičová: Důvod? Obrovská míra nenávisti

Odborníci a lidé spjatí s politickou scénou se teď zamýšlí, jak je možné, že na Slovensku ve společnosti došlo k napětí až na takovou úroveň. „Je to projev obrovské míry nenávisti, která je nakupená ve společnosti a z obrovské míry to není jen polarizace, ale i radikalizace,“ konstatovala pro RTVS expremiérka a někdejší Ficova rivalka Iveta Radičová s tím, že postřelenému šéfovi vlády přeje sílu, aby se ze zranění dostal.

„To poslední, co v této chvíli potřebujeme, je začít se navzájem obviňovat. Umím si představit, jaké teorie se vám honí hlavou, ale nedělejte to. Ve sporu o tom, kam jsme se dostali, není nevinných. Neukazujte prstem na druhé, zamyslete se nad tím, čím jste vy osobně přispěli k tomu, aby se tu neprohlubovala vzájemná nevraživost,“ napsal na Facebooku smířlivě Ficův poradce a známý levicově orientovaný politolog Eduard Chmelár.

Mnozí slovenští odborníci ale teď nechtějí kvapně hodnotit, kam může po atentátu vývoj země směřovat. „Neví se, kdo a jaké hry tady hraje, nechci být jejich součástí,“ odepsal CNN Prima NEWS slovenský sociolog Michal Vašečka.

„Atentát je útokem na slovenskou demokracii,“ řekla k incidentu končící slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Stejný názor vyslovili i představitelé vládní koalice.

Riziko nepokojů v Evropě

Zahraniční média pak dávají atentát na Fica do souvislosti s bezpečnostní situací v Evropě. List The Guardian uvedl, že k útoku došlo krátce před evropskými volbami, zdroje Evropské komise proto formulovaly obavu, že se může další násilí rozlít napříč celoevropskou politickou scénou.

Britský plukovník Hamish de Bretton-Gordo pak šel ještě dál. Středeční atentát dává do souvislosti s Vladimirem Putinem, válkou na Ukrajině a bezpečností v celé Evropě.

„V Evropě jde o hodně a hrozba širší války Putinovi jen prospívá. Je to další varovný signál pro Západ. Pokud budeme tuto nejnovější hrozbu pro bezpečnost Západu ignorovat, šance, že se necháme zatáhnout do širší války v Evropě, se zjevně zvýší,“ řekl pro Daily Mail.

Že se Slovensko ocitlo na nebezpečné křižovatce, potvrzuje v komentáři i Matúš Kostolný, šéfredaktor slovenského Denníku N.

„Atentát na Roberta Fica je zlomový moment. Teď se rozhoduje o tom, jestli patříme mezi civilizované země Západu. Politiky zabíjejí v Rusku nebo v Latinské Americe. Je to znak totalitních společností, kde se nepohodlní soupeři likvidují. Slovensko doposud takové nebylo. A musíme udělat všechno pro to, aby se to neopakovalo,“ napsal.

VIDEO: Slovenský premiér Fico byl postřelen

Tagy: