Scény jako z Hitchcocka. Krkavci vyklovávají telatům a kravám oči, chovatelé jsou bezradní

Hororové okamžiky zažívají v těchto dnech někteří chovatelé skotu a ovcí po celém Česku. Přibývá náletů krkavců na právě narozená mláďata. Opeřenci si vyhlížejí slabší zvířata, která se pro ně stávají snadnou kořistí. Chovatelé netuší, jak proti útočícím ptákům zasáhnout.

Během čtrnácti dnů hned dva otřesné nálety. Chovatelka Iveta Deutschová z jihočeských Hranic pro CNN Prima NEWS popisuje, jak krkavci zaútočili na nedávno narozená telata: „Vyklovali oči, měkké tkáně, paznehty a letěli pryč.“

Doba telení ještě zdaleka nekončí, útoky ale nejde uhlídat. „Mám z toho obavu. Telata do půlroka stáří prodáváme zhruba za nějakých 19 tisících korun. Teď vznikla škoda přibližně 40 tisíc korun,“ vyčíslila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bleskový růst cen. Vejce v Česku zdražila nejvíc v celé EU, zájem lidí o chov slepic stoupá

Podle chovatelů krkavci neútočí pouze na uhynulá nebo novorozená mláďata skotu, objevují se i případy, kdy celé hejno krkavců napadlo dospělou ovci. Nedávno na Novojičínsku nepřežil krkavčí útok jeden zdravý přežvýkavec.

Kompenzací se poškození nedočkají. „Není na to v současnosti legislativa, na rozdíl od škod způsobených vlkem,“ říká Hana Šťastná, ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje.

Chovatelé jsou bezradní. Krkavci patří mezi zvláště chráněné druhy. Nesmí se ani rušit. Většina zemědělců proto vzniklé škody vůbec nehlásí. Úřady se o útocích dozvídají náhodou při podání jiných žádostí.

„Ministerstvo životního prostředí ani ministerstvo zemědělství zatím nepřipravují vyhlášku o poskytování náhrad škod způsobených krkavci,“ vzkazuje mluvčí resortu životního prostředí Lucie Ješátková.

Proto je nyní jedinou možností získat výjimečné povolení k odstřelu. „Ale přinejlepším nám dají povolení na dva problematické kusy. Víme, že jen dva tady nejsou. Očekávala bych rozhodně nějaké kompenzace. Sami jsme na to krátcí,“ uzavírá Deutschová.

Tagy:
krkavec kráva zemědělství ovce Evropská unie zprávy Jihočeský kraj kompenzace Česko náhrada škody chovatelé skot okres Nový Jičín Ministerstvo životního prostředí České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky chovatelé skotu