Kryptoměnové projekty kolabují, nemají likviditu. Proč se jim fanoušci bitcoinu smějí?

Žena a bitcoin

Cryfin aktuality, 23. díl

Poslední dobou přibývá kryptoměnových společností, které mají výrazné potíže s likviditou a omezují svým klientům přístup k vlastním penězům. Začalo to firmou Celsius a pokračovalo službami BlockFi nebo Voayger Digital. Více o tom v dalším díle pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Téměř každý týden se objeví firma, která přestává zvládat negativní fázi kryptoměnového trhu. Mnohé z nich dokonce ve strachu z bankrotu zašly tak daleko, že zakázaly klientům vybírat své prostředky. A to na dobu neurčitou. Společnosti tím zřejmě maskují fakt, že nemají dostatečnou likviditu a nedokáží všem lidem peníze vrátit.

Někteří příznivci bitcoinu se na tento proces dívají s lehkým pobavením. Zatímco bitcoin je decentralizovaný a nikdo v systému nemůže transakce zakázat, kryptoměnové společnosti se staly centrálními body, které se v krizi začaly chovat podobně jako banky. A právě to podle bitcoinové komunity odporuje základním zásadám kryptoměn jako takových.

Regulace z Bruselu

Zatímco se trh s digitálními mincemi potýká s výprodejem, Evropská unie pokračuje v tvorbě regulačního balíčku, který má cílit právě na kryptoměny.

„Evropský parlament postoupil v dohodě se zástupci Evropské komise a Evropské rady o vytvoření evropského regulačního rámce pro kryptoaktiva (MiCA),“ uvedl Cryfin.

Již v minulosti se spekulovalo, zda součástí balíčku MiCA bude i zákaz posílání kryptoměnových prostředků na neověřené, tedy osobní hardwarové peněženky.

Pád popularity NFT?

Mírný ústup ze slávy zažívá i NFT. Ačkoli se nadále objevují nové projekty, celkový počet prováděných obchodů se snižuje. Pociťuje to už i nejslavnější NFT tržiště OpenSea.

„Počet transakcí na OpenSea klesl na nejnižší úroveň za více než rok. Za posledních 30 dní se snížil o 30 procent. Denní objem obchodů na OpenSea klesl pod milion dolarů, protože prodeje NFT se propadly,“ dokládá Cryfin.

Tagy:
trhy projekt Evropská unie Evropský parlament Evropská komise Bitcoin Brusel kryptoměna Evropská rada problémy NFT transakce Cryfin likvidita Celsius Network OpenSea