Rusko chce prodávat zemní plyn za bitcoiny. Británie připravuje regulaci kryptotrhu

Rusko a bitcoin

Cryfin aktuality, 9. díl

Rusko před časem oznámilo, že bude během války prodávat nepřátelským státům zemní plyn pouze za rubly. Dost možná to ale není tak úplně pravda. V pozadí chce Rusko začít nabízet klíčovou komoditu za bitcoiny. Více o tom už v dalším díle pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Válka na Ukrajině zuří už druhý měsíc. Rusko chce ve snaze oživit rubl nabízet nepřátelským státům zemní plyn pouze výměnou za svou domácí měnu. Moskva ale údajně uvažuje také o velmi překvapivém tahu – přírodní bohatství chce vyměňovat za bitcoin.

„Důvodem k tomu nemá být zdiskreditovaná teze o nedohledatelnosti bitcoinových transakcí, ale spíše nutnost akceptovat všechny zdroje příjmů, neboť by pro Rusko konec dodávek zemního plynu do Evropy znamenal výrazné finanční ztráty,“ vysvětlil Cryfin.

Už jen fakt, že Rusko nad něčím takovým uvažuje, dokládá, že se kryptoměny čím dál více stávají finančním instrumentem, se kterým se do budoucna počítá. Dokládá to i zájem regulátorů. Omezení kryptoměnového trhu chce formulovat i britská centrální banka. „Výbor finančních politik (FPC) bude hodnotit rizika pro finanční instituce a hlavní finanční trhy a případné dopady na reálnou ekonomiku. FPC také doporučil, aby kryptoměny, které provádí ekvivalentní funkce jako tradiční finanční aktiva, byly regulovány podle stejných pravidel jako tato aktiva,“ rozvedl Cryfin.

Kryptoměnám věří i největší finančníci

Ještě před pár lety se kryptoměnám přední finanční společnosti smály nebo je dokonce považovaly za podvod. Takový narativ ale v posledních měsících prakticky zmizel. Bitcoinu a dalším digitálním mincím naopak věří i renomované společnosti.

Mezi nimi i americká korporace BlackRock, která spravuje finance lidem po celém světě. Šéf společnosti Larry Fink v dopise investorům uvedl, že válka na Ukrajině zřejmě zrychlí globální adopci digitálních měn. Firma se chce proto kryptoměnami více zabývat.

Další sociální síť se hlásí k NFT

V souvislosti s kryptoměnami a sociálními sítěmi se nejčastěji mluví o platformách z dílny společnosti Meta. Facebook a Instagram ale nejsou jediné sítě, kde se připravuje kryptoměnová revoluce.

Japonská platforma Line, která má stovky milionů uživatelů, oznámila vznik vlastního NFT tržiště. „Zákazníci mohou na síti Line za své nákupy platit kreditními kartami, ale využít mohou i platbu v kryptoměnách, například v bitcoinech,“ upřesnil Cryfin.

Tagy: