Pracovní karanténa? Nesmí se stát, že mezi lidi půjde nemocný s příznaky, varuje Kubek

Milan Kubek

Kubek považuje pracovní karanténu za kompromis

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) bude v pondělí jasno o seznamu profesí, které by mohly chodit do práce i s pozitivním testem na koronavirus. Prezident České lékařské komory Milan Kubek považuje tento krok za kompromis, ale varuje, že do zaměstnání by rozhodně neměli chodit lidé s klinickými příznaky.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už dříve zmínil, že takzvaná pracovní karanténa by platila například pro pracovníky v sociálních službách, zdravotnictví či školství.

„Neexistuje ideální řešení, musíme mít kompromis, který nám umožní fungování bez lockdownu. Zároveň je potřeba, aby se naráz nenakazil milion lidí a další dva miliony jsme neměli v karanténě,“ uvedl Kubek ve vysílání CNN Prima NEWS.

S ohledem na očekávaný nástup nakažlivější varianty koronaviru omikron souhlasil i se zkrácením karantény na pět dnů. „Je třeba mít vytipovány infrastruktury, které by mohly zvláštnímu režimu pracovní karantény podléhat,“ podotkl.

Pracovní karanténa znamená, že lidé z vybraných profesí, kterým by vyšel pozitivně antigenní test, by mohli i nadále chodit do práce. Smyslem je zajistit fungování státu právě pro případ, že by v karanténách skončilo příliš velké množství lidí.

„Podmínkou ale je, že do práce nemůže jít skutečně nemocný člověk s klinickými příznaky. Taková situace, doufám, nenastane,“ zdůraznil Kubek. Ministr Rakušan předloží Ústřednímu krizovému štábu návrh seznamu profesí v pondělí. Řekl to v nedělní Partii na CNN Prima NEWS.

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza už dříve řekl, že pracovní karanténa by se mohla týkat například řidičů, kteří rozvážejí potraviny, dále pak zemědělských provozů, kde se pečuje o zvířata.

Zdravotníci jsou na bezpečnost práce zvyklí

Zatímco podmínky pro bezpečnost práce, tedy mimo jiné nošení ochranných prostředků, se nezmění například pro zdravotníky, jiné profese by si musely zvykat. „Museli by pracovat oddělně, nosit respirátor nebo zvýšené používat dezinfekci. Jde také o organizaci volna, tedy přestávek a stravování. Nemělo by smysl, kdyby se dodržovala opatření, ale pak šli všichni společně na oběd,“ uvedl Kubek.

Kvůli obavám z rychlého nástupu omikronu chce vláda Petra Fialy (ODS) více testovat. V pondělí začalo častější testování právě ve školách, od 17. ledna dojde dvakrát týdně na všechny zaměstnance. Testovat se budou antigenními samotestovacími sadami.

Tagy: