Český paradox. Kuřata se vyváží do Polska, maso z nich se pak jako dražší produkt dováží zpět

Drůbeží maso v Česku zdraží ještě před Vánocemi.

Drůbeží maso v Česku zdraží ještě před Vánoci

Maso jako luxusní zboží? Další položka z nákupního košíku poletí cenově nahoru, zdražení drůbežího masa přijde už před Vánoci. Důvodů je hned několik. Největším problémem je ale podle Agrární komory nedostatek pracovníků v živočišné výrobě. Někteří drůbežáři tak vyvážejí maso do Polska, na českém trhu by se totiž za aktuální prodejní ceny neuživili.

Kuřecí řízek má při štědrovečerní večeři na talíři každý druhý Čech. Kuřata stála před třemi lety v září necelých 60 korun za kilo. Letos v září to bylo skoro 70 korun. A zdražovat se bude dál. Cena by mohla vyskočit nad 70 korun za kilo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jídlo, zbraně, šperky i elektronika. Reportér v USA popsal, jak se nakupuje ve Walmartu

Podle generálního ředitele Drůbežářských závodů Klatovy Davida Bednáře je důvodem cena krmné směsi. „Sice jsme soběstační v obilí, dochází ale k obrovským vývozům našeho obilí, takže ty ceny rostou,“ sdělil Bednář. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal vidí problém i v pracovní síle. „Dneska je těžké najít pracovníky do živočišné výroby. Musíte zaplatit více peněz než před několika lety,“ řekl Doležal.

Kdo může za zdražování mléka? Obchodníci se kvůli tomu hádají s potravináři, ekonomové se diví

Obchodníci varují před dalším zdražováním cen vybraného zboží. Na zvyšování cen podle nich tlačí dodavatelé. Potravinářská komora nařčení odmítá a ze zdražování naopak viní obchodní řetězce. Ekonomové ve vysílání CNN Prima NEWS uvedli, že pro zdražování nevidí důvod. Zvyšování cen se projevilo zejména u mléčných výrobků.

Výkupní cena kuřat v Česku je nízká. Průměrná cena se pohybuje kolem 26 korun za kilo. Proto někteří drůbežáři vyvážejí do Polska. Tam za kuřata dostanou až o dvě koruny za kilo víc. „Díky tomu nám to drůbeží maso vychází na nulu, kdybychom to dávali do českých jatek, na nulu bychom se nedostali, byli bychom v minusu,“ uvedl místopředseda Českomoravské drůbežářské unie Zdeněk Mlázovský.

Pak se ale paradoxně kuřecí maso dostane zpátky k nám. „My tady děláme surovinu, která mnohdy končí v zahraničí, zejména v Polsku a v Německu. Tam se z toho vyrobí nějaké produkty s vyšší přidanou hodnotou a pak se to sem dováží,“ popsal agrární ekonom z České zemědělské univerzity Tomáš Maier.

Objem dovozu kuřat navíc roste. V roce 2021 se jich do Česka dovezlo přes 11 tisíc tun, loni už to bylo více než 13 tisíc tun. V Česku se drůbežáři uživí těžce. Podle odborníků jsou Poláci schopni prodávat řetězcům za cenu, za kterou Češi nejsou schopni ani vyrábět. „Ty ceny na pultech jsou někdy z roku 2020 nebo 2021 a tomu neodpovídají náklady roku 2024. Takže my opravdu nejsme schopni za tyto ceny prodávat,“ řekl Bednář. Poláci české drůbežáře válcují. Odborníci to přisuzují lepšímu využívání dotací a jejich rostoucí ekonomice. Z celkového dovozu kuřat je skoro 60 procent právě z Polska.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Letošní Vánoce budou opět dražší, řekl Havel. Prouza poradil, jak o svátcích ušetřit

Tagy:
Polsko maso Vánoce ceny ekonomika Česko Jan Doležal Agrární komora České republiky kuřecí maso Drůbežářský závod Klatovy produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny