Kvůli covidu se rozhoduji, zda koupit pleny, nebo ovoce, popsala samoživitelka

Pandemie v Česku začíná pomalu ustupovat, matky samoživitelky se ovšem stále potýkají především s finančními problémy, které u nich příchod covidu prohloubil. Některé by to bez pomoci neměly šanci zvládnout. Jeden případ za všechny je ze Zlínska.

Paní Veronika spadla do problémů už krátce před příchodem covidu. Ze dne na den zůstala v cizím městě pouze s malou dcerou, odkázaná sama na sebe. A uplynulý rok jí na radosti rozhodně nepřidal.

S příchodem pandemie se situace paní Veroniky ještě zhoršila. Mnohdy čelí těžké volbě – zda koupit pro dceru plínky, anebo čerstvé ovoce. „Tak deset dní před mateřskou musím rozmýšlet, co můžu a nemůžu koupit. Nevycházím úplně, chybí mi tak tři tisíce, abych normálně žila celý měsíc a dcera měla ovoce a zeleninu a byla šťastná a veselá,“ popsala paní Veronika.

Úřady v době pandemie posílají paní Veronice rodičovský příspěvek i s desetidenním zpožděním, příspěvek na bydlení dostává snížený. Naštěstí jí pomáhají terénní asistentky pro rodiny s dětmi. „Máme možnost zprostředkovat jak potraviny, tak hygienické prostředky, aby paní Veronika s dcerou mohly vydržet týden či 14 dní do další dávky,“ vysvětlila pracovnice terénní asistenční služby Jarmila Studeníková.

Nebojte se požádat o pomoc

„Je to i psychická pomoc, pomáhají ve všech možných směrech. Když se na ně obrátím, tak něco vymyslíme,“ řekla paní Veronika.

Podle terénní asistentky je nejdůležitější, aby se rodiče v nouzi nebáli požádat o pomoc. Doufá, že příběh paní Veroniky bude mít brzy šťastný konec. „V momentě, kdy se dokáže postavit na vlastní nohy, nastoupí zpátky do práce a maličkou bude moci dát do školky, bude její situace daleko lepší,“ dodala Studeníková.

Tagy: