Dýňové festivaly se ruší kvůli koronaviru. Pěstitelé budou muset polovinu úrody zaorat

Davy lidí míří každoročně na akce, kde si vyberou dýně podle svých představ

K podzimu neodmyslitelně patří oranžové dýně. Touto dobou se obvykle konají různé festivaly, kde si můžeme vybrat ideální dýni buď k jídlu, nebo pro ozdobu. Letos ale museli pěstitelé kvůli koronavirovým opatřením své plány změnit.

O tisíce zákazníků přišli i majitelé Jarka a Josef Pipkovi z Dýňového světa na Havlíčkobrodsku. Pokud chcete dýni jako pochoutku, nebo si ji jen tak vydlabat a rozsvítit přede dveřmi, tak v Nové Vsi u Leštiny byste si určitě vybrali.

Majitelé statku na polích vypěstují obrovské množství dýní. Nyní si ale kladou otázku, co teď s nimi. Začali dokonce uvažovat i o samosběru. „Když člověk vidí ty krásné dýně, tak je mu hrozně líto, že musí zůstat na poli a zaorat se,“ komentoval situaci majitel Josef Pipka.

Pěstitele dýní trápí to samé, co asi každého v dnešní době. Hromadné akce, při kterých se dýně prodávaly jako na běžícím páse, se musely zrušit. „Jezdili k nám lidi z cele republiky. Přijeli s dětmi, aby se tady vyřádily. Teď to je tak, že je musíme odříkat. Volají a ptají se, jestli mohou přijet, my pouze odpovídáme – bohužel ne,“ dodává Pipka.

I přes snahu Jarky Pipkové o zrušení akce informovat na sociálních sítích se stává, že zákazníci zjistí až na místě, že si nemohou atrakci s dýněmi užít. „Těšily jsme se, že vypadneme z Prahy, uděláme si například hezké fotky, nakoupíme dýně a dáme si něco dobrého,“ vysvětlovaly překvapené zákaznice, které do Dýňového světa přijely.

Dívky sice byly zklamané, mají ale v plánu vrátit se za rok a celou akci si náležitě užít. Ta každoročně probíhá od začátku října do prvního listopadu. Majitelé Pipkovi se tak snaží úrodu prodat alespoň na svém dvoře. „Někdo si dýně přijde koupit, takže opravdu každý zákazník je pro nás vzácný,“ říkají Pipkovi.

Jenže ani to zdaleka nestačí. Tisíce dýní stále leží ladem v bednách. Majitelé hledají odběratele a na celé situaci je pro ně pozitivní jen to, že si za posledních deset let, co akce pořádali, trochu odpočinou.

Tagy:
festival podzim dýně úroda zrušení Praha koronavirus COVID-19 koronavirová opatření Dýňový svět Jarka Pipková Josef Pipka okres Havlíčkův Brod Nová Ves u Leštiny