Zlikvidované chovy poženou cenu vajec vzhůru. Jedno může stát i 10 korun, varuje Kovanda

Zatímco na Tachovsku dál pokračuje likvidace drůbeže nakažené ptačí chřipkou, veterináři objevili další ohnisko nákazy. Tentokrát ve Středočeském kraji. V Brodu nad Tichou už hasiči zlikvidovali stovky tun drůbeže. Někteří odborníci se domnívají, že nás v důsledku vybíjení velkého množství slepic čeká zdražení vajec, a to i o více než 20 procent.

Hasiči, zaměstnanci veterinární správy, ale také pracovníci firmy v Brodu nad Tichou, kde se ve velkém chovají slepice, měli opět plné ruce práce. Celkově odklidili kolem 500 tun drůbeže, což je polovina všech nosnic, které je třeba zlikvidovat. „Probíhá současně odnos a vyvážení uhynulých zvířat ze všech tří hal, protože se tam úhyn zvedl ze zhruba deseti procent na třicet procent,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Aby toho nebylo málo, veterinární správa v pondělí objevila nové ohnisko ptačí chřipky, tentokrát v sousedních středních Čechách. „Na Mladoboleslavsku, ale to bylo naštěstí v jednotkách kusů,“ upřesnil Vorlíček. Podle Českomoravské drůbežářské unie nás následky likvidace obrovského množství slepic brzy doženou. „Právě z toho důvodu, že se na Tachovsku utrácí okolo 750 tisíc kusů slepic, se může ještě cena vajec zvýšit,“ doplnila Gabriela Dlouhá z Českomoravské drůbežářské unie.

Cena vajec v Česku je vždy ovlivněna trhem v Evropě. A v posledních měsících ptačí chřipka řádí i v jiných státech, současně s tím klesají stavy drůbeže. Ještě na začátku minulého roku se dalo plato s deseti vejci pořídit za 35 korun. Třeba v jednom z plzeňských supermarketů vejce mizí poměrně rychle. Ta nejlevnější jsou z nosnic v halách a deset jich vyjde na šedesát korun.

„My můžeme jít kvůli ptačí chřipce až někam na 80 korun. Někteří hovoří dokonce o tom, že by mohlo jedno vejce vyjít přechodně až na deset korun,“ varoval ekonom Lukáš Kovanda. Odborníci ovšem radí, aby lidé nepanikařili a vajíčky se zbytečně nezásobili. Právě velká poptávka po vejcích umožňuje obchodníkům zvyšovat jejich ceny.

A kolik jsou za jedno vajíčko ochotni zaplatit lidé? „Teď deset korun. Ale neumím si představit, jak bychom dlouhodobě fungovali bez vajec,“ uvedl jeden z dotázaných. Jiný zase uvedl cenu do maximálně pěti korun. Nicméně kdyby stála více, tak by si je stejně koupil. Podle odhadu ekonomů by se ceny za vajíčka měly stabilizovat nejpozději v polovině dubna.

Tagy:
vejce Evropa cena Středočeský kraj CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda zdražování ptačí chřipka okres Tachov Státní veterinární správa České republiky okres Mladá Boleslav Brod nad Tichou