Ledová krása na Marsu. NASA odhalila unikátní snímky, vločky tam mají neobvyklý tvar

NASA speciálními sondami zachytila planetu Mars v zimním období. Agentura fotografii uveřejnila a její experti vysvětlili podobu tamního sněhu. Zima tam trvá celé dva roky.

Na severní polokouli planety Mars, kde má NASA vozítko Perseverance a vrtulník Ingenuity přístroje zkoumají říční deltu, která se před miliardami let vlévala do kráteru pojmenovaného Jezero. Pro tamní prostředí je charakteristický prach, který jako první ohlašuje příchod dvouletého zimního počasí. Marsu není cizí ani sníh, led či mráz. Na pólech mohou teploty klesnout až k -123 °C, popisuje web CNN.

Planeta je jedinečná i dvěma druhy sněhu. Prvním známe ze Země – je tvořen zmrzlou vodou. Na rozdíl od naší planety však tento sníh nedopadá na zem. Vlivem vzduchu a teplot pod bodem mrazu sníh takzvaně sublimuje, tedy přechází z pevné látky na plyn. Povrchu Marsu se tak nikdy nedotkne.

Na Marsu jsou metry sněhu

Druhým typem je sníh na bázi oxidu uhličitého, tedy suchého ledu. Ten se už na zemi vyskytuje. V plochých oblastech Marsu mohou výzkumníci z NASA díky přístrojům zahlédnout i několik metrů sněhu. „Spadne ho tolik, že byste po něm mohli jezdit na běžkách,“ uvedl vědecký pracovník NASA Sylvain Piqueux.

Doposud žádné orbitální sondy nemohly pozorovat, jak na rudé planetě sníh padá. Tento meteorologické jev se totiž vyskytuje pouze na pólech pod oblačností a v noci. Kamery dosud nebyly tak vyvinuté, aby dokázaly skrze mraky a temnotu dění zachytit. Přístroj Mars Climate Sounder však umí detekovat světlo, které je pro lidské oko neviditelné. Díky němu se podařilo již detekovat sněžení na bázi oxidu uhličitého.

Sněhové vločky na Zemi mají svou jedinečnou podobu – jsou šestiboké –, ty na Marsu by pod mikrospokem ale vypadaly jinak. „Led z oxidu uhličitého má symetrii čtyř, a tak víme, že by vločky ze suchého ledu měly tvar krychle,“ vysvětlil Piqueux. Dodal, že vločky na Marsu jsou navíc tenčí než lidský vlas.

Extrémně chladné teploty

Během zimy v kráteru Jezero byly nedávné nejvyšší teploty kolem -13 °C, zatímco nejnižší -84 °C. To v kráteru Gale na jižní polokouli dosáhly nejvyšší teploty na -15 °C, nejnižší pak na -76 °C. Roční období na Marsu bývají delší, protože díky oválnému tvaru oběžné dráhy planety kolem Slunce trvá jeden marťanský rok 687 dní, tedy téměř dva pozemské roky.

Nový rok na Marsu oslavili vědci NASA 26. prosince, což se shodovalo s příchodem jarní rovnodennosti na severní polokouli.

Tagy: