Ledovka na silnicích: Hrozí nehody, starší lidé by měli omezit vycházení

Meteorologové varují před námrazou, která zasáhne převážně východní část České republiky. Silničáři proto vyzývají k opatrnosti řidiče na silnicích, ale i chodce.

„Pozor by si lidé měli dávat na silnicích i chodnících. Už teď situaci komplikuje nový sníh. Některé kamiony mají problém vyjet kopce,“ popsal situaci v úterý večer reportér CNN Prima NEWS Libor Tampier. Vznik náledí hrozí především ve východní části České republiky.

„Například na Frýdlantsku najel vlak do sněhové bariéry. Cesta tím pro cestující skončila, nikomu se ale naštěstí nic nestalo. Silničáři jsou v pohotovosti a snaží se posolit, co se dá,“ dodal reportér.

Za tvorbu náledí nebo zmrazky může pokles teplot pod bod mrazu.

„Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svých webových stránkách.

Varování platí především pro Jihočeský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj i Vysočinu. V Jizerských horách pak hrozí silný vítr, místy nárazy jihozápadního až jižního větru nad 65 km/h, doplnil ČHMÚ.

Tagy: