V teplácích a teniskách se dvojice turistů vydala do hor. Našli je na poslední chvíli

Záchrana páru v nevhodném oblečení

Dvojice mladých lidí si vyšla na túru do Krkonoš, a to pouze v teplácích a teniskách. Na cestě jim zmrzlo oblečení i pití a netušili, kde jsou. Horská služba je nakonec našla v silně podchlazeném stavu. Podle záchranářů měli velké štěstí, že přežili.

Túru po horách není radno nikdy podceňovat. O to víc, když jsou teploty pod nulou. Své o tom ví dvojice, která se na túru vydala z Pece pod Sněžkou směrem na Sněžku. Místo v zimních botách a teplém oblečení se ale rozhodli vyrazit pouze v teniskách a teplácích.

„Dvojice porušila prakticky všechna nepsaná pravidla a doporučené postupy, které se jen porušit dají. Z Pece se na vrchol Sněžky vydali někdy odpoledne, byli špatně obutí i oblečení, neměli s sebou suché náhradní věci ani čelovku či baterku,“ popsali jejich příběh záchranáři Horské služby ČR Wolfgang Berger a Tomáš Novák.

Dvojice si navíc vybrala cestu přes Obří důl pro skialpinisty. „Na své cestě přetnuli lavinovou dráhu a v mobilu neměli aplikaci Záchranka, která zásadním způsobem díky automatickému odeslání polohy zjednodušuje zásah záchranářů,“ podotkli dále.

Páru tak nezbylo nic jiného než zavolat na linku integrovaného záchranného systému. „Horská služba obdržela výzvu od Policie ČR, kterou dvojice kontaktovala o pomoc v sobotu 16. ledna v sedm hodin večer,“ uvedli záchranáři s tím, že se operátoři následně snažili dvojici turistů co nejpřesněji lokalizovat.

Do terénu vyrazilo hned šest záchranářů, a to na čtyřkolce a skútru. Jedni se vydali Obřím dolem až tam, kam se byli schopni dostat, poté pokračovali na skialpech. Druzí vyrazili přes Luční boudu, polskou stranu Krkonoš ke Slezskému domu a odtud také na skialpech.

„Obě záchranářské skupiny si šly naproti a potkaly se prakticky ve stejný čas u promrzlé dvojice v Obřím dole zhruba 500 metrů pod Slezskou boudou. Boty i rukavice měli promočené a zmrzlé, nevěděli, kde jsou, zmrzlo jim i pití, které si s sebou vzali,“ popsali situaci záchranáři. Turisty oblékli do náhradního oblečení, dali jim napít a zásobili je energetickými bonbony.

Při transportu dvakrát zapadli

„Dívce, která na tom byla hůře, jsme pomohli zpět ke Slezskému domu, kde jsme ji zabalili do termofolie, suchých dek, naložili do takzvaného akia člunu a transportovali na základnu v Peci,“ vylíčili dál. Při transportu se jim kvůli závějím podařilo dvakrát zapadnout a stroj museli vyprostit lopatami a navijákem.

„Chlapci pak pomohla dolní parta na skialpech druhou stranou k záchranným strojům, a i jeho jsme odvezli na základnu. Tam si dvojici převzala převozová sanitka, která je transportovala na ošetření do trutnovské nemocnice,“ dodali záchranáři Berger a Novák.

Horská služba varuje, že k tomu, aby se dvojice vyčerpala a promrzla, stačilo relativně málo. „Z centra Pece šli čtyři kilometry po upravené prohrnuté cestě a k vysílení stačila chůze v hlubokém sněhu. Naštěstí se dvojice zastavila u ‚špičatého kamene‘ s modrou turistickou značkou, který Horské službě už desetiletí slouží jako orientační bod,“ varují záchranáři s tím, že přežili jen díky shodě okolností, které protentokrát dokázaly nahradit aplikaci Záchranka, kterou dvojice v mobilu nainstalovanou neměla.

„Rozmohl se nám tady takový nešvar“

„Z pohledu Krkonošských záchranářů nutno podotknout, že přes veškerou techniku a výbavu, kterou máme k dispozici, mohou a jsou akce v takovém terénu časově náročné,“ doplnili. S podobnými událostmi se navíc setkávají nyní horští záchranáři čím dál častěji. Nedávno jsme vás informovali o případu, kdy horská služba musela pod Lysou horou v Beskydech zachraňovat z hlubokého sněhu pár, který se vydal na túru do hor oblečen spíše jako na nákupy do obchodního centra.

„V podstatě vždy šlo o to, že zachraňovaní měli špatné vybavení do zimních zasněžených hor. Podle všeho to vypadá, že v posledních týdnech lidé vyměnili návštěvu nákupních center za horskou túru, ale vybavení a oblečení mají stále stejné. Je nezbytně nutné, aby s sebou do hor vzali i rozum,“ řekl k víkendovým nehodám Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy.

Záchranáři proto apelují, aby se v současných podmínkách nikdo rozhodně nepouštěl mimo značené cesty. „Když už se k tomu návštěvníci hor rozhodnou, je nejlepší o svém úmyslu informovat Horskou službu dopředu, být dobře obuti a oblečeni, mít náhradní věci v batohu a rozhodně nainstalovanou aplikaci Záchranka,“ uzavřela Horská služba ČR.

Tagy:
hory Krkonoše Pec pod Sněžkou Sněžka záchranáři Královéhradecký kraj nezodpovědnost Beskydy Horská záchranná služba tenisky tepláky aplikace Záchranka boj život prochladnutí horská služba Policie České republiky Tomáš Novák Horská služba České republiky Slezský dům