Vyrážka i otoky. Koupání v přírodě má svá úskalí, potíže ale může způsobit i voda v bazénu

V létě se mějte při koupání na pozoru. Z vodních radovánek v přírodě i doma v bazénu si můžete zadělat na zdravotní problémy.

Češi znovuobjevují kouzlo přírodních koupališť a vodních nádrží. Nejspíš za tím není touha po romantice, ale fakt, že koupání v nich, na rozdíl od plováren a aquaparků, nic nestojí. Živá voda má ale i svá rizika. Může vás například ohrozit nebezpečný parazit. I když vás přírodní koupaliště nelákají, přesto zpozorněte. Zdravotní komplikace si můžete přinést i z bazénu, který máte třeba na zahradě.

Začíná další horký den – zabalit deky, slunečníky a plavky. „Pro děti pití, sušenky, pro řidiče nealko pivo a brambůrky,“ uvedli redakci oslovení lidé. Karvinské moře, jak se říká jezeru v Karviné-Darkově, postupně obsazuje jedna rodina za druhou. „Na koupáku zaplatíte stovku, když berete děti, tak je to pětistovka. Tady nemusíme platit,“ svěřili se dotázaní.

Krásné okolí a teplá voda, koupání v přírodních nádržích je zadarmo. Ale nemusí se vždycky vyplatit. Do kůže se vám totiž může zavrtat nebezpečný parazit a způsobit cerkáriovou dermatitidu. Kůže svědí doslova k zbláznění. „To může být doprovázeno celkovými příznaky, třeba i teplotou nebo nevolností,“ sdělil pro CNN Prima NEWS dermatolog Petr Arenberger.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Malé tornádo nad koupalištěm u Prahy? Lidi vyděsil „rarášek“, odnesl jim nafukovací matrace

„Citlivější jedinci můžou mít zvětšené lymfatické uzliny a nějaké větší otoky,“ doplnila Jana Bělohlávková, ředitelka odboru Hygieny obecné a komunální. Kvůli cerkáriím, tedy larvám parazitických červů, hygienici už na několika místech zakázali koupání. Například v Plzni.

U lidí se objevila svědivá vyrážka

„Jezírko ve Škodalandu se uzavřelo 23. června, tedy ve stejný den, kdy se otevřelo. Zjistilo se, že se v podvečer u lidí, kteří se v něm koupali, objevila svědivá vyrážka,“ líčila Michaela Adámková, mluvčí Úřadu městského obvodu Plzeň 3. Hydrobiologové museli vysbírat všechny vodní plže, právě oni do vody cerkárie zanesli. Pak se bude jezírko čistit, mechanicky i chemicky.

Stopku ke koupání vydali hygienici i u Bělovodských rybníků, a to u horního i dolního v Lukově na Zlínsku. „Do vody nelezu, vím o tom, že je to tady zakázané. Potřebuju trošku nabrat slunce, opálit se,“ líčil oslovený návštěvník. Proti cerkáriové dermatitidě nepomůže ani sprcha po příchodu domů. Pokud se objeví vyrážka, zajděte k lékaři anebo si stačí koupit v lékárně něco proti svědění.

Zdravotní komplikace vás však mohou potkat i doma – z vlastního bazénu. V horkém letním počasí se voda rychleji kazí, i když je zdánlivě čistá. Jestli je opravdu bez závad, si můžete nechat zkontrolovat v laboratoři. „V těchto vedrech rozhodně doporučuju jednou týdně vodu pořádně přechlorovat takzvanou šokovou chlorací,“ sdělil chemik a specialista na bazény Jiří Houžvička.

Vodu si raději zkontrolujte

„Na sezonu před létem bazén odkryjeme, dáme chloršok. Tento rok jsme museli dát chloršoky dva, protože byl více znečištěný. A jinak hodíme robota – vysavač, pak už to dočistíme jenom síťkou,“ líčila postup redakce majitelka Evelyna.

Za poplatek v řádu stokorun si vodu z bazénu můžete napříč Českem nechat zkontrolovat. „Ideální je navštívit laboratoř a tam si odebrat vzorkovnice – ty pak přinést sem k nám zpět a my nejpozději do 5 pracovních dnů lidi vyrozumíme, jaké jsou výsledky rozboru. Případně jim navrhneme nějaké řešení,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Tomáš Mrázek, mluvčí společnosti Pražské vodovody a kanalizace.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kempování v Polsku vyjde Čechy levně. Porovnali jsme ceny za pobyt i občerstvení

Vzorek bazénové vody se odebírá minimálně 15 centimetrů pod hladinou a minimálně 30 centimetrů od okraje bazénu. Znečištěnou poznáte i pouhým okem. „Začne ztrácet takovou jiskru, to je první náznak toho, že se něco začíná dít,“ uvedl Houžvička. A rada na závěr – vodu raději kontrolujte častěji, ze špatné můžete mít například vyrážku, záněty v očích nebo i střevní problémy.

Tagy: