Letocha k rozpočtu: Stanjura vždy slib dodržel. Rozpočtové triky, oponoval Kolovratník

Poslanci Petr Letocha (STAN) a Martin Kolovratník (ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS. Foto: CNN Prima NEWS

360° - 24.10. v 21:30

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) vždy státní rozpočet vysvětlil a jak řekl, tak to nakonec bylo a slib dodržel. Tak hájil vládní poslanec Petr Letocha (STAN) plány kabinetu se státní kasou. Naopak podle opozičního poslance z hnutí ANO Martina Kolovratníka si vláda pomáhá rozpočtovými triky.

Téma státního rozpočtu se znovu vrátilo na plénum Poslanecké sněmovny. Členové dolní komory ve čtvrtek v úvodním kole schválili příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Schválený schodek se má proti novelizovanému rozpočtu na letošní rok snížit o 41 miliard korun na 241 miliard korun.

Dále čtěte: Sociopat, magor, prasárny. Schůze k platům se zvrhla v přestřelku mezi Babišem a Michálkem

„Já mu důvěru dám,“ řekl směrem k ministru financí Stanjurovi a státnímu rozpočtu Letocha s tím, že schvalovat státní rozpočet bude již potřetí a vždy byl se Stanjurovou obhajobou rozpočtu spokojen. „Budeme o tom ještě diskutovat na klubu, ale vždycky to, co pan ministr Stanjura řekl, a bylo tam velmi mnoho dotazů i v minulých letech, tak nakonec skončilo tak, jak řekl a ten slib dodržel. Za mě důvěru tento rozpočet má,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Rozpočtové triky

Jinak to vidí opozice zastoupená v pořadu Martinem Kolovratníkem. Ten mluvil o rozpočtových tricích. „Je to celé postavené na vodě, to je ten problém, že tam okatě nesedí čísla,“ zkritizoval návrh rozpočtu poslanec hnutí ANO.

Opozice rozpočet kritizuje mimo jiné s tím, že je nereálný a poukazuje na připomínky, které začátkem října zveřejnila Národní rozpočtová rada. Rada upozornila například na nadhodnocený výnos z prodeje emisních povolenek nebo na nesoulad mezi současnými pravidly o podpoře obnovitelných zdrojů energie a objemem peněz na podporu v rozpočtu.

Kabinet za hlavní prioritu rozpočtu označil konsolidaci veřejných rozpočtů, posílení investic nebo odstranění následků nedávných povodní. Za další prioritu považuje i udržení sociálního smíru. Státní rozpočet počítá s růstem ekonomiky o 2,7 procenta, růstem spotřeby domácnostní o 3,9 procenta a poklesem průměrné míry inflace na 2,3 procenta.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mám si nasadit uši jako zajíc? Starý profesor možná neosloví každého, promluvil Fiala o své formě a pobavil internet

Tagy: