Levné letenky mohou být pastí. Přinášíme sedm věcí, které je nutné si dobře rozmyslet

Cestování s nízkonákladovými leteckými společnostmi se může jevit jako levná varianta, jak se dostat na dovolenou. Letenky se však mohou velmi snadno prodražit, a to klidně o mnoho tisíc korun, například pokud si lidé nedají pozor na přísná pravidla ohledně zavazadel či způsobu odbavení. Cestující by také měli zvážit, zda se jim vyplatí létat na menší a vzdálenější letiště, ze kterých je nutné se draze přepravovat do cílové destinace. Před samotnou cestou je proto nutné si vyhodnotit, zda se let s nízkonákladovou společností skutečně vyplatí.

Pozor na odbavení

Nízkonákladové společnosti šetří například na letištním personálu tím, že od cestujících vyžadují on-line odbavení, které je nutné provést zpravidla v časovém rozmezí 24 hodin až 2 hodiny před odletem. Pokud tak lidé nechají odbavení až na samo letiště, může je čekat velmi drahé překvapení.

ČTĚTE TAKÉ: Jak nejlevněji cestovat do Chorvatska. Vyplatí se zvolit vlak, letadlo, či jízdu autem?

„Jelikož jsme stejně potřebovali odbavit kufr, chtěla jsem vše vyřídit až na přepážce. Tam nás ale čekalo nepříjemné překvapení, že za fyzické odbavení člověk dost zaplatí. Za dvě osoby s kufrem jsem tak při letu z Prahy do Londýna připlatila více než 3 000 Kč,“ svěřila se redakci Veronika z Prahy. Poplatek za osobu při odbavení na letišti činí 55 eur, tedy přibližně 1 300 Kč. Další náklady jsou v takovém případě spjaté právě s odbavením zavazadla.

Příplatky za všechno

Pokud by cestující vyžadoval cokoliv navíc, bude opět muset sáhnout do kapsy. Třeba společnost Ryanair záměrně rozděluje spolucestující. Pokud tak budete chtít sedět vedle sebe, musíte si rovněž připlatit nebo přímo na palubě přesvědčit jiného cestujícího, aby si s vámi vyměnil místo.

Automaticky si takto připlatíte, pokud cestujete s dětmi mladšími dvanácti let, které nesmějí sedět osamocené. Desítky eur vás také bude stát, pokud budete požadovat místa s větším prostorem na nohy či když vezete vybavení pro dítě jako kočárek nebo autosedačku. Změnit nelze ani termín odletů a jména cestujících. Zaplatili byste takovou sumu, že je výhodnější  lístek nechat propadnout a koupit si úplně nový.

Platba za zavazadla

Nízkonákladové lety bývají nevýhodné, zvlášť když potřebujete cestovat s objemnějším zavazadlem. Cena za odbavení u zpátečního letu začíná na 1 200 Kč. Lidé proto pro tyto cesty raději využívají pouze příruční zavazadla.

Ani příruční zavazadla však nejsou jednoduchou záležitostí. Každý cestující může mít s sebou pouze jednu malou osobní tašku, která například u společnosti Wizzair musí mít rozměry maximálně 40 × 30 × 20 cm s hmotností do 10 kg. Ryanair má požadavky ještě přísnější (40 × 20 × 25 cm). Jestliže na letišti zjistíte, že máte tašku navíc, můžete vás to stát další desítky eur. Zaplatíte také, pokud vaše zavazadlo přesahuje povolené rozměry či hmotnost.

Vzdálená letiště

Společnosti, které nabízejí levné letenky, často nelétají na největší letiště, která jsou s centry metropolí snadněji dopravně dostupná. Mnohdy tak budete muset počítat s dalšími náklady za veřejnou dopravu. Typickým příkladem je Londýn, kde vás letadlo vysadí například na letišti Stansted, kdy za jízdenku do centra zaplatíte desítky liber. Podobně je na tom také Paříž, kde třeba aerolinky Wizzair a Ryanair využívají letiště Paříž Beauvais Tillé, které je od centra hlavního města Francie vzdálené 90 km.

Občerstvení

Kdo by čekal, že bude na palubě zdarma občerstven, měl by si let s nízkonákladovou leteckou společností rozmyslet, jelikož nedostane ani vodu. Jídlo si nicméně můžete přinést vlastní, nápoje však přes bezpečnostní kontrolu nepronesete. Standardním trikem je tak pronést prázdnou lahev, kterou je možné naplnit zdarma vodou z veřejných pítek. Koupě občerstvení na samotné palubě bývá obvykle velmi nákladná.

Časné ranní a pozdní večerní lety

Přestože mohou být takové lety velmi finančně výhodné, nemusejí být dvakrát příjemné také kvůli „nekřesťanským“ hodinám, díky kterým firmy šetří na poplatcích. Pokud letadlo startuje například ve čtyři ráno, musíte počítat s velmi brzkým vstáváním, jelikož byste na letišti měli být alespoň dvě hodiny před odletem.

Jestliže naopak zase přiletíte do cílové destinace pozdě v noci, musíte počítat se složitější dopravou. To se týká například Letiště Václava Havla Praha, kde se budete muset spolehnout pouze na noční autobusy či drahé taxislužby. Nízkonákladové lety navíc často negarantují, že přílet bude načas, a může tedy snadno dojít ještě ke zpoždění.

Důkladná rešerše

Všeobecně tedy platí, že lákavá nabídka levných letenek nemusí být vždy ve výsledku ta nejlevnější. Vyplatí se tudíž důkladně promyslet všechny výše zmíněné aspekty. Především zda je nutné odbavovat kufr nebo jestli dokážete vše potřebné nacpat do příručních zavazadel. Promyslete také, jestli se levná cesta vyplatí i přes nákup jízdenek pro veřejnou dopravu ze vzdálených letišť či například, zda chcete jako dvojice sedět pohromadě. Poté si tedy vyhodnoťte, jak moc je létání s nízkonákladovou společností ve vašem případě skutečně výhodné.

Tagy: