Levnější nákupy v zahraničí? Často platíme víc než místní, expertka poradila snadný trik

Platba kartou v obchodě

Jak uhlídat domácí rozpočet

Nákupy za hranicemi, které kvůli úsporám volí mnoho Čechů, mají často skrytý háček. Upozornila na to finanční poradkyně Veronika Kalátová v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Obchodníci podle ní mnohdy využívají neznalosti zákazníků, kteří nakonec při platbě kartou zaplatí o deset procent více než místní spotřebitelé.

Češi by se při nákupech v zahraničí měli mít na pozoru před nevýhodnými měnovými kurzy, které se často při platbě kartou uplatňují bez jejich vědomí. „Nikdo z nás si nevypne DCC poplatek neboli dynamickou konverzi měny. Všichni si myslíme, že v zahraničí nakupujeme levně, ale máme to o deset procent dražší než místní,“ vysvětlila Kalátová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oběd ani ne za stovku? Podívejte se na mapu, kde se v Česku dá najíst nejlevněji

Dynamic Currency Conversion (DCC) umožňuje v zahraničí platit v měně, ve které je platební karta vedena. Pokud byste platili v místní měně, převod na koruny ve výsledku provede vydavatel karty. V případě DCC však transakci převede na koruny provozovatel platebního terminálu, většinou podstatně horším kurzem, vysvětluje portál Měšec. K využití nevýhodného kurzu navíc na mnoha terminálech není potřeba nic potvrzovat, platba vás „nachytá“ naprosto nepozorovaně.

Vyhnout se nepříjemným poplatkům při platbě kartou je přitom snadné. „Zavoláte do banky, a řeknete, ať vám DCC na kartě vypnou nebo to uděláte sami v bankovní aplikaci,“ doporučila finanční poradkyně.

S bankomaty je to složitější

DCC se uplatňuje i při výběru z bankomatů. Ty vám v zahraničí zpravidla nabídnou možnost výběru v korunách, či místní měně. Československá obchodní banka v tomto případě upozorňuje na další nástrahu. „Odmítnout DCC v tu chvíli zní jako jasná volba. Jenže tak jednoduché to není. Výběr bez konverze, tedy bez DCC s výhodnějším kurzem vaší vlastní banky bývá za extra poplatek od provozovatele bankomatu. V Evropě zhruba od 100 do 200 korun. Při výběru tak řešíte dilema: Nevýhodný kurz, nebo poplatek?“ vysvětluje na svém webu.

Odmítnout DCC proto doporučuje jen v případě, že výběr bez konverze je zdarma nebo když vybíráte vyšší částky v řádu stovek eur. „U desítek eur je paradoxně výhodnější výběr s DCC,“ doplnila banka.

Další tipy pro zvládání domácího rozpočtu se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: