Lidé porušují vládní nařízení. V Břeclavi popíjí v baru, v Praze chodí ven po zákazu

Z vládních nařázení si lidé hlavu nedělají

Policisté v Břeclavi odhalili dvě provozovny, které fungovaly i přes zákaz vládních nařízení. Celkem od 22. do 27. října řešili přes 200 přestupků v souvislosti s porušením vládních opatření. V Praze policisté jenom za úterý a středu ráno evidovali kolem třiceti prohřešků, za které uložili pokutu nebo je předali do správního řízení.

První případ zaznamenali policisté v pátek 23. října v noci, kdy šli policisté spolu s městskými strážníky zkontrolovat provozovnu v Břeclavi. Na výzvu, aby její návštěvníci nebo provozovatelé otevřeli, nikdo nereagoval. „Do provozovny jsme tak museli násilně vstoupit," uvedl mluvčí policie Pavel Šváb s tím, že uvnitř rozhodně nebylo vše v pořádku.

„Deset lidí porušilo zákaz volného pohybu osob. Na místě jsme dále zjistili nelegální provoz výherních automatů a jedna žena u sebe měla sušenou rostlinnou drť (detekována přítomnost THC),“ doplnil Šváb.

V pondělí kolem desáté hodiny večer vyjížděli policisté ke špatně zaparkovanému vozidlu. Po cestě si ale všimli, jak z nedalekého baru vycházejí dva lidé. „Dveře byly uzavřené a na zvonění až po několika minutách zareagovala obsluha, která tvrdila, že uvnitř nikdo není a že provozovnu pouze hlídá,“ vysvětloval policejní mluvčí.

Policisté ale za okamžik zjistili, že se před nimi snažily schovat dvě ženy. Od nich se poté dozvěděli, že je bar běžně otevřený a obsluha pomocí kamery nad dveřmi kontroluje, koho pustí dovnitř. „Provozovatel baru tak bude mít ve správním řízení co vysvětlovat a hrozí mu vysoká sankce,“ dodal Šváb. Celkem od 22. do 27. října řešili policisté přes 200 přestupků v souvislosti s porušením vládních opatření.

Prohřešků v Praze bylo více než normálně

I v Praze museli policisté řešit porušení vládních nařízení. Za úterý 27. října jich bylo i mírně více, než je běžné. Vyplývá to z vyjádření pražského policejního mluvčího Jana Rybanského.

Od půlnoci na středu platí zákaz nočního vycházení, kdy lidé nesmí od 21:00 do 04:59 vycházet ze svých domovů, pokud nejdou do nebo z práce, k lékaři nebo venčit psa, a to maximálně do vzdálenosti 500 metrů od místa bydliště. Podle Rybanského ale policie nevede zvláštní statistiky o nově vyhlášených nařízeních, a tak jsou do prohřešků zahrnuty například i nedodržená nařízení o rouškách.

„Za 24 hodin do středečních 5:30 pražská policie eviduje 30 prohřešků, za které uložila pokuty nebo je předala do správního řízení. Kontrol, ať už namátkových, nebo na oznámení, provedla 1 200,“ sdělil Rybanský. Průměrný počet kontrol dodržování vládních opatření za den se přitom pohybuje kolem tisíce a k pokutě nebo správnímu řízení dospěje zhruba jedno procento z nich.

Brzy ráno a večer po 21:00 jsou podle nového vládního opatření povoleny jen cesty za prací, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku nebo venčení psa do půl kilometru od bydliště.

Lidé musejí případně prokázat, proč z domova vyrazili. Doklad bude možné předložit i zpětně. Z vládních omezení policie kontroluje také povinnost nošení roušek a zákaz shlukování, podle něhož mohou být spolu na veřejnosti nejvýše dva lidé, kteří nesdílejí domácnost.

Tagy: