Bájná příšera, silné proudy a temná voda. Co víme o tajemném Loch Ness, které nikdy nezamrzá?

Lidé stále vídají věci, které si nedokážou vysvětlit. Pokud ale v jednom z nejslavnějších jezer na světě něco je, nehraje to podle pravidel, řekl štábu CNN nadšenec a zakladatel výzkumné skupiny Loch Ness Exploration Alan McKenna. I když má podle vědců většina podivných jevů logické vysvětlení, pravdou zůstává, že Loch Ness obyčejné jezero není. Ani přes chladné teploty nikdy nezamrzá, tvoří se v něm silné podvodní proudy a nepomáhá ani temnota jeho vod.

Průzkum skotského jezera Loch Ness je obtížný ze dvou důvodů. Prvním je jeho velikost. Vodní plocha je totiž přes 37 kilometrů dlouhá a hluboká místy skoro 140 metrů. Druhým, a podle experta mnohem větším, problémem je jeho temnota. Z okolních řek a potoků se do jezera totiž dostává rašelina, kvůli které je voda sytě hnědá.

ČTĚTE TAKÉ: Hrad Malenovice se chlubí svými zvláštnostmi: Ze záchodu mají kapli a vystavují sloní kostru

„Mohli byste plavat vedle čtyřicetimetrové ponorky, byla by dva metry před vámi a vy byste ji neviděli,“ řekl CNN Alan McKenna, přes den sociální pracovník a ve volném čase zakladatel výzkumné skupiny Loch Ness Exploration. „Je to tam dole jako ztracený svět,“ konstatoval.

Od prvního vyfotografování údajné příšery uplynulo 90 let, všechny pokusy o její nalezení však byly neúspěšné. Vloni v srpnu se uskutečnil největší hon na stvoření za posledních 50 let. U jezera se tehdy sešly stovky fanoušků Nessie. Nálezy byly – možná nepřekvapivě – neprůkazné.

Lovci Nessie ale nejsou, a to v rozporu s obecnou domněnkou, fantastové bojující proti zdravému rozumu. U Lochnesky jsme objevili spíš společenství přírodovědců, které spojuje láska k ekologii a radost z bezbřehých záhad života – pozemských i existenciálních.

„Velká část mého já věří, že tam někde je příšera,“ řekl Alistair Matheson, kapitán lodi Loch Ness Project, která bere hosty na plavby lodí vybavené sonarem. „Myslím, že pro mě je tu tajemství, a v to pevně věřím,“ dodal.

Pokud v jezeře něco je, nehraje to podle pravidel, tvrdí McKenna. „Lidé stále vídají věci, které si nedokážou vysvětlit, a myslím, že to stojí za prozkoumání. Pokud se ukáže, že jsou všechny způsobeny přírodními jevy, je to v pořádku. Stále děláme to, co nás baví,“ řekl.

Vysvětlením mohou být podvodní vlny

Pravdou totiž je, že to není obyčejné jezero. Navzdory zimním teplotám jezero Loch Ness nikdy nezamrzá díky efektu, kdy chladnější voda klesá a je nahrazována teplejší vodou zdola. Tyto měnící se vrstvy vody s různou teplotou vytvářejí obrovské podvodní vlny a tvoří povrchový proud, který může proti větru unášet kmeny a další úlomky – což lze zaměnit za ocas nebo krk tvora plujícího proti proudu.

Občas se díky podvodním proudům na hladině objevují vodní výtrysky. McKenna vzpomněl na své setkání s jedním z nich: „Slyšel jsem napravo od sebe mohutné šplouchnutí, které jsem nezachytil na film. Ale co jsem zachytil potom, byla obrovská sprška, která se valila z vody,“ uvedl.

Pozemský původ jevu mu vysvětlil amatérský přírodovědec Adrian Shine, zakladatel výzkumné skupiny Loch Ness Project, který zasvětil celé půlstoletí svého života vědeckému zkoumání jezera. „Lochneska je tak fascinující, že může způsobit tyto přeludy. Je to tak trochu záhada, celé to místo,“ nevěří McKenna.

Hledání příšery, které letos v srpnu přilákalo davy lidí z celého světa, se podle McKenny a týmu z Lochnesského centra vrátí a doufá, že se z něj možná stane každoroční akce, do které se bude více investovat v oblasti výzkumu a technologií. Existence příšery nebyla nikdy prokázána, ale nelze ji ani vyvrátit. A právě to udržuje víru naživu.

Tagy: